Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Program i Sjuan gjorde övertramp i privatliv

Publicerad: 6 september 2016, 07:30

Caroline Giertz, programledare för Det okända. Foto: Mia Carlsson/TV4

Granskningsnämnden fäller ett program om ett hemsökt hus som man anser strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.


Ämnen i artikeln:

GranskningsnämndenSjuan

Programmet Det okända i Sjuan, som ”söker förklaringar till oförklarliga fenomen” fälls av Granskningsnämden för ett avsnitt som sändes i februari i år.

I programmet besöktes ett hus på en namngiven ö belägen i Göteborgs skärgård. Ett medium togs till huset, och väl där berättade det boende paret för mediet om hur de upplevt övernaturliga händelser. Såväl det aktuella huset som närområdet filmades.

Mediet sade därefter att det kände närvaro från en avliden man som bott i området, vars ande älskade att skrämmas. Mediet namngav senare den manlige ”anden”, hans hustru – som fortfarande är i livet – samt deras två söner.

Programmet anmäldes av den avlidne mannens son. Sonen med familj bor på en mindre ort och upplever att programmet och utpekandet av deras avlidnes far var osmakligt och utgjorde ett intrång i deras privatliv.

TV4 håller inte med om att programmet skulle strida mot bestämmelser om respekt för privatlivet. I sitt svar till Granskningsnämnden framhåller kanalen att de sökt den avlidne mannens fru men utan resultat, vilket senare misstolkats och beskrivits som att man fått tag i familjen men att de valt att inte medverka. Att det framstått så beklagas av produktionsbolaget, och med anledning av det har TV4 lagt upp ett omredigerat avsnitt på Play.

Granskningsnämnden konstaterar att den avlidne mannen går att identifiera genom att både han och den ort han bodde på namngivits. Nämnden konstaterar att programmet stred mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

GranskningsnämndenSjuan

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev