Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Professor sågar undersökning som blev nyhet

Publicerad: 21 februari 2019, 11:24

Dan Hedlin. Foto: Hans Söderström / Stockholms universitet.

Bara omkring 9 procent av de tillfrågade hade svarat på en undersökning om kriminalitet och otrygghet i utsatta områden. Den låga svarsfrekvensen gör att den inte kan användas som underlag, menar statistikprofessorn Dan Hedlin. Ändå blev den en nyhet i SVT:s lokala sändning.


Ämnen i artikeln:

SVT

”De boende i utsatta områden i Stockholm är missnöjda över den kriminalitet de ser i sitt närområde, och vill se fler poliser, fler övervakningskameror och hårdare straff”, så skriver SVT Stockholm i en artikel. Ett inslag med liknande formuleringar sändes också i 21.30-sändningen under tisdagen. Även DN debatt har publicerat ett inlägg baserat på undersökningen.

Slutsatsen baseras på en undersökning från Stockholms Handelskammare, som pratat med 500 personer i utsatta områden. Men för att få dessa svar hade de tillfrågat omkring 5.000 personer. Det innebär att enbart 9,3 procent av de tillfrågade valt att svara på frågorna.

Statistikprofessorn Dan Hedlin reagerade på Twitter när han såg undersökningen: ”Svarsandel 9 procent, jösses”, skriver han.

Svarsandel 9%, jösseshttps://t.co/zkNv5ARz1Y— Dan Hedlin (@DanHedlin) February 19, 2019

Till Medievärlden utvecklar han sitt resonemang och säger att det inte går att dra några som helst slutsatser om vad de boende i utsatta områden tycker baserat på undersökningen.

– Undersökningen är inte pålitlig. Med så låg svarsfrekvens får man utgå från att de som svarar inte är representativa för den grupp som man vill uttala sig om, så man kan inte generalisera utifrån dem. Speciellt när det handlar om den här typen av frågor, som inte är helt neutrala, så kan man tänka sig att det finns ett samband mellan vad man tycker eller svarar på sådana frågor och ens villighet att ställa upp i undersökningar, säger han.

Dan Hedlin säger att det man kan säga utifrån undersökningen är vad 500 personer som bor i utsatta områden tycker i frågan – inte vad alla boenden i områdena tycker.

Geronimo Åkerlund, ansvarig utgivare på SVT Nyheter Stockholm, säger att det är svårt att få personer i utsatta områdena att uttala sig.

– Det märker vi, som är ett av väldigt få mediebolag som har redaktioner i de här områdena. Det är trögjobbat. Tilltron till myndigheter och media är ganska lågt. Det ska man vara medveten om. Sedan är det klart att man kan ifrågasätta vetenskapligheten, jag håller med om att det är väldigt få som har svarat, säger han.

Att kanalen ändå valt att göra ett inslag baserat på undersökningen förklarar Geronimo Åkerlund med att de ofta publicerar sådant som visar på indikationer i samhället, även om det inte är vetenskapligt.

– Vi går ofta ut och gör än mindre undersökningar där vi frågar folk på stan i största allmänhet, eller olika intresseorganisationer. Man ska inte inbilla sig att det finns någon vetenskaplig tyngd i det där. Vi är väldigt noggranna med att rapportera bristerna som undersökningen har i artikeln. Vi försöker vara så transparenta som möjligt.

Men ändå slår ni fast i rubriken och ingressen att det här är vad de boende i utsatta områden tycker. Varför det?

– Det är möjligt att det är en olämplig formulering och det kan hända att den behöver nyanseras. Men det tycker jag också görs i artikeln, säger Geronimo Åkerlund.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.