Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Privat aktör gör public serviceradio i Danmark

Publicerad: 27 Maj 2010, 09:36

Danmarks regering har kommit överens med Dansk Folkeparti och Liberal Alliance. Danmarks Radios kanal P2 läggs ned. I stället skapas en ny, licensfinansierad radiokanal, utanför DR, som får 100 miljoner danska kronor om året av staten.


Ämnen i artikeln:

Public service

Regeringens tankar bakom medieavtalet är att det ska finnas public serviceradio utanför DR. Liksom att det inte längre är monopol inom tv-området, tycker regeringen att det inte heller ska finnas på radiosidan.

Därför läggs P2 ned. Den klassiska musik som i dag sänds där flyttas över till andra kanaler. Förebilden för den nya radiokanalen blir den kommersiella P 4 i Norge, som sänder musik med nyhetsinslag över hela landet. I det ursprungliga förslaget skulle den nya kanalen bli en konkurrent till P 1 på områden som nyheter, debatt och bakgrund. Men det har alltså ändrats i det slutgiltiga avtalet. Den nya kanalen får 100 miljoner statliga kronor att driva verksamheten med. JP/Politikens Hus, Berlingske Media samt TV 2 har visat sig vara intresserade av att starta den nya radiokanalen.

Enligt avtalet ska DR i fortsättningen inte producera så många program och filmer själva. I stället ska DR i framtiden köpa in mer material utifrån.

DR-chefen Kenneth Plummer är nu i färd med att se på konsekvenserna av medieavtalet. Han menar att nedläggningen av P2 och ökat samarbete med externa producenter kommer att leda till nedläggningar av tjänster inom DR. Hur många kan han inte säga i dag.

Socialdemokraternas medietalesman, Mogens Jensen, har dock räknat på följderna av avtalet. Till journalisten.dk säger han detta:

?    DR måste förmodligen göra sig av med mellan 200 och 300 arbetsplatser de kommande åren. Totalt förlorar DR omkring 700 miljoner kronor under de nästa fyra år, som avtalet gäller. Och i förväg har DR sagt upp 500 personer de senaste åren. Det är fullständigt oförståeligt och oacceptabelt för oss, i synnerhet när vi ser att DR:s programproduktion redan tidigare är försvagad.

Mogens Jensen säger att DR och lyssnarna är de stora förlorarna i detta avtal.

?    Men om vi vinner valet nästa år, kommer vi att rulla saker och ting tillbaka. Vad vi ska göra då, återkommer vi till senare, säger Mogens Jensen, som inte tror att den nya kanalen hinner att etablera sig före valet.

På kommersiella TV 2 är man dock glad över avtalet, som nu gör det möjligt att ta betalt för produkter som placeras i dramaserier eller andra program. Ändringarna sker efter England har ändrat på sina reklamregler och eftersom TV 3, Kanal 4 och andra konkurrenter sänder från utlandet, skulle TV 2 stå svagare i konkurrensen.

Dansk public service-kanal kan privatiseras flera tidningar intresserade

Berlingske får den nya kanalen tror professor
Christer Källström

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Public service

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.