Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Pristagarna i Årets gratistidning

Publicerad: 3 april 2017, 05:21

Årets gratistidning togs hem av Södermalmsnytt.

Under årets branschdag för gratistidningarna utsågs Södermalmsnytt till Årets gratistidning. Samtidigt delades åtta andra priser ut. Här är alla vinnarna:


Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Södermalmsnytt kammade hem Årets gratistidning med motiveringen:

”Det är en utmaning att skapa lokal journalistik i en huvudstad. Genom en blandning av ‘snackisar’ och nyheter, ofta med en konverserande, men aldrig inställsam, ton har tidningen antagit utmaningen och lyckats bli en angelägenhet för invånarna i Stockholms största stadsdel.”

Stockholmdirekt.se (ansvarig utgivare: Helene Claesson) prisades som Årets lokalsajt med motiveringen:

”Stockholmdirekt.se har ett starkt nyhetsflöde med uppdateringar löpande över nyhetsdygnet och hittar ofta starka guldkorn till nyheter som inte alltid fångas upp av andra medier på orten. De följer de för orten så viktiga frågorna som beslutas i stads och kommunhus och informerar läsaren på ett spännande sätt om vad som är på gång och vad som beslutas.

I en hård kamp med övriga nominerade sticker Stockholmdirekt.se ut på två områden.
1) De lyckas ofta skapa debatt i sina kommentarsforum.
2) De visar på starkast närvaro i sociala medier. Båda dessa punkter är viktiga för att bygga sitt varumärke hos läsaren, engagemang skapar tillhörighet.”

Västerås Tidning (redigerare: Fredrik Klevenhaus) fick ta emot priset Årets etta med motiveringen:

”Årets etta lockar med sex berättelser, från hur man kan hjälpa småfåglar genom vintern till hur staden påverkas av USAs nye president – alla lika lätta att ta till sig tack vare välskrivna puffar och dynamisk typografi. Värt att notera är också hur väl annonser och redaktionellt material samsas.”

Bromma Tidning kammade hem Årets reportage, sport, kultur, nöje för reportaget ”FK Bromma först i världen”. Text: Text: Ellinor Prawitz. Juryns motivering löd:

”Tonen är helt rätt. Att vara mjuk och söt är inte allt. Fördomsfulla inställningar ska ha bara rött kort! Vinnare utan någon straffsparksläggning är Bromma Tidning ‘FK Bromma först i världen'”

Södermalmsnytt prisades med Årets reportage, politik, samhälle, näringsliv för ”Vintertullen – den perfekta stormen”. Text: Elina Lundberg. Juryns motivering löd:

”För ett gediget gräv där alla känsliga frågor ställs, alla röster hörs och alla lögner punkteras. Och i förbifarten får läsarna en inblick i en av Sveriges största fabriker för ‘alternativa fakta'”

Årets reportage, personporträtt gick till Lokaltidningen för ”Min ovanliga diagnos”. Text och foto: Sanna Hjalmarsson. Juryns motivering löd:

”Ett bra reportage ska beröra. Ett gediget jobb ska belönas. Vinnaren har gjort det gånger tio.”

Lokaltidningen Kristianstad prisades för Årets EFFEKTivaste kampanj ”Attendo – sommarlust”.

Redaktionell projektledare – Anders Sjölin,
Copywriter – Pär-Anders Arelund,
Redigerare – Mattias Svantesson,
Säljare – Andrée Brugn, Thomas Johansson

”Detta vinnande bidrag har uppenbarligen givit en mycket god och tydlig effekt. Annonsören vill nämligen upprepa upplägget igen! Vi ser tre starkt bidragande delar; period, lokal koppling och kreativ lösning. Kampanjperioden har varit lång och den har varit mycket lokal.

Längre kampanjer når fler personer och hittar målgruppen, just vid tillfället när behovet upplevs och intresset är som störst. Det lokala intresserar oss mest och engagerar oss mest. Enkelt och självklart. Den kreativa lösningen är lika smart som effektiv.

Formen för kampanjen har varit kreativa, snygga och välgjorda native-annonser där ett stort intresse och engagemang skapats. Olika delar av ett lyckat äldreboende har i all dess komplexitet belysts. Smart, nytänkande och engagerande. Efter denna ytterst välgjorda och engagerande kampanj: Vem skulle inte vilja bo i Kristianstad när pensionen närmar sig?”

Västerås Tidnings ”Magasinet Kvinna” prisas som Årets initiativ med motiveringen:

”En frisk och nytänkande satsning för gratistidningen som stärker och breddar verksamheten. Kvinna ger nya intäkter och Västerås Tidning tar ytterligare ett steg mot att bli ett lokalt mediahus.”

Årets foto gick till Umeå Tidning och fotografen Johan Engman. Juryns motivering lyder:

”Med perfekt timing fångar fotografen en bild full av hopp. Något som ger oss hopp om bildens betydelse i Sveriges gratistidningar.”

Läs mer och se alla vinnarbilder här.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev