Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Prisregn över Trelleborgs Allehanda

Publicerad: 17 Februari 2011, 15:06

Det är ännu inte officiellt vilka alla vinnarna är i Society for News Designs världsomfattande tävling. Men Rickard Frank, chefredaktör på Trelleborgs Allehanda vet att hans tidning klarat sig riktigt bra där.


Den inofficiella vinnarlistan har bara med de tidningar som vunnit tio priser eller mer. Trelleborgs Allehanda ligger precis under den gränsen enligt Richard Franck som deltog själv i delar av juryarbete, dock inte i de klasser där TA var med:

Vi får nio priser. Och jag vet att det gick rätt trögt för övriga svenska tidningar så troligen har vi tagit hem hälften av priserna som gick till Sverige.

Vissa av TA:s priser kommer i klassen för small papers. Men flest har man tagit i öppna klasser där alla deltar utan något handikapp.

I till exempel magasinsklassen har TA tagit hem ett silver. En annan silvermedaljör är engelska The Guardian. Det var samma sak, fast den ena har pengar, berättade en juryledamot för Rickard Franck.

Storleken behöver inte ha någon betydelse i designsammanhang. Snarare kan det vara så att mindre tidningar gör bättre ifrån sig.

Det är slutsats man dragit i USA där de stora tidningarna haft det tufft en längre tid. De levererar fortfarande fullgoda tidningar. Men det är på små och medelstora tidningar som den kreativa höjden finns. Det är de som leder utvecklingen menar många, säger Rickard Frank.

Han hänvisar bland annat till en studie som SND gjort, Small papers, big ideas. Och som en händelse finns TA med i den.

Det enda som kan äventyra prisregnet över Trelleborgs Allehanda är att någon ekonomisk transaktion kommit på avvägar.

Har vi riktigt otur kan någon avgift hamnat på fel konto. Men det tror jag inte.

Men det är inte bara ett stort antal nya designpriser man gläds åt på TA. Tidningen har precis flyttat in i nya lokaler på gågatan i Trelleborg.

Har ni plats för alla priserna där?

Vi har en stor entré – vår wall of fame, säger Rickard Frank.

Över 11 000 bidrag var med i tävlingen. Flest priser fick LA Times 87 stycken. Bästa nordiska tidning blev Politiken med 30 priser.

Portugisiska i världens bäst designade tidning

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.