Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Priset betyder mycket för alla kvinnor i branschen”

Publicerad: 5 Mars 2018, 09:41

Anna Tärnhuvuds bild I ögat av terrorn prisades i kategorierna Årets bild och Årets nyhetsbild.

Frilansfotografen Anna Tärnhuvud blev i helgen den första kvinnan någonsin att ta emot utmärkelsen Årets bild. Priset betyder mycket för hela branschen, säger hon. "Samtidigt är det ofattbart att det tagit sådan tid."


I helgen prisades frilansfotografen Anna Tärnhuvud trefaldigt i den tunga fototävlingen Årets bild. Hennes bild från Drottninggatan, som togs strax efter terrordådet i Stockholm i april förra året, ledde till att hon tog hem Årets bild och Årets nyhetsbild. Dessutom fick hon tredjepriset i kategorin Bildreportage i Sverige.

– Det känns väldigt stort och svårt att ta in att jag är den första kvinnan som prisas med just Årets bild. Men nu, två dagar senare, börjar jag faktiskt landa, säger Anna Tärnhuvud till Medievärlden och fortsätter:

– Att en kvinna äntligen får priset betyder mycket för alla kvinnor i branschen. Samtidigt är det ofattbart att det tagit så lång tid.

Att det dröjt så tror hon delvis beror på att de bilder som ofta prisas i tävlingssammanhang är bilder från dramatiska nyhetshändelser som krig och konflikter. Fotouppdrag som traditionellt sätt gått till män.

– Att vi kan visa att kvinnor också kan ta sådana bilder leder förhoppningsvis till att fler av oss skickas iväg – och därmed kan få fler priser.

Samtidigt är inte priser och utmärkelser det viktiga, säger hon.

– Jag fotograferar inte för att vinna priser utan för att jag älskar mitt jobb och vill berätta människors historier. Däremot kanske priserna ökar chansen att jag får fortsätta fotografera.

I sin motivering lyfte juryn fram att Anna Tärnhuvud fångat nationens reaktion i tre ögonpar.

Vad ser du själv i din bild från Drottninggatan?

– Mycket sorg, skräck och förtvivlan. Men också mycket medmänsklighet och kärlek. Tre människors ögon och ansiktsuttryck får symbolisera vad många i Sverige kände den dagen. Jag är väldigt glad över juryns motivering och tycker att den lyft bilden.

Hon berättar hur hennes egna tankar gick när hon dokumenterade vad som skett den där vårdagen:

– I den situationen låg mitt fulla fokus på att dokumentera det fruktansvärda som hände samtidigt som jag förstås behövde ta hänsyn till räddningspersonal och skadade. Jag hann aldrig tänka i banor som ”det där blev en bra bild eller inte” utan fokuserade på att fortsätta göra mitt jobb på ett bra sätt. Men jag minns hur jag – när jag såg en svårt skadad kvinna – tänkte att det här är viktigt att berätta om. Att bilderna måste ut.

Vad vill du säga med dina bilder?

– Jag brukar ofta fokusera på människan i bilden och försöka hitta styrkan i den. Sedan vill jag gärna lyfta fram kvinnor i mina berättelser.

Läs också

Vinnarna av Årets bild 2018

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.