Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag28.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Prisad ekonomijournalist nu också naturfotograf

Publicerad: 23 November 2016, 08:55

Bilden togs under en fotoresa till Svalbard i september 2015. Ingen i besättningen på båten hade tidigare sett en isbjörn på ett flytande isberg. ”Jag hade en sabla tur. Vi låg runt berget och isbjörnen i två timmar och fotograferade i olika vinklar” säger Anders Andersson. Foto: Anders Andersson

På äldre dagar har Anders Andersson ägnat allt mer tid åt naturfotograferande. Hans bilder på Svalbards isbjörnar har publicerats i flera svenska medier. Och trots 40 år i branschen slog känslan över att se bildpubliceringarna det mesta, säger han.


I oktober tilldelades journalisten och privatekonomiexperten Anders Andersson Sveriges Tidskrifters Stora Pris 2016 för att han ”med vishet, envishet och tydlighet har hållit fast vid sitt koncept sedan starten för över 40 år sedan”.

Men att han hittade till journalistiken som tonåring var tack vare det stora fotointresse han odlade hemma i Blekinge på 60-talet:

– Jag var fotointresserad, hade mörkrum och plåtade mycket. Så när det blev ett jobb ledigt på Blekinge Läns Tidning som vaktmästare tog jag det med baktanken att det skulle ge mig möjlighet att fotografera.

Och fotografera gjorde han. På redaktionen tyckte de att han kunde skriva lite text till bilderna. Sedan upptäckte de att texten var så bra att Anders Andersson fick flytta till BLT:s huvudredaktion i Karlskrona.

– Därefter gick det spikrakt och snabbt – till Expressen, Privata Affärer och Driva Eget. Så jag har inte haft tid att syssla med fotograferande förrän nu när jag passerat 70.

Att han tagit upp hobbyn igen är han genuint glad för:
– Det är så fascinerande, nu kan ju jag göra bildreportage. Även om konkurrensen är extremt tuff förstås.

Efter en resa till Svalbard förra året kom han hem med bilder på isbjörnar som togs in av Kamratposten och Privata Affärer, och mynnade ut i ett sex sidigt reportage i DI Weekend:

– Man kan ju tycka att jag borde vara mätt efter att ha varit i branschen i 40 år. Men att se bilderna i DI Weekend – det tyckte jag var en jävla höjdare. Det slog det mesta, säger Anders Andersson.

I september 2015 reste Anders Andersson och 15 fotografer från sex länder på expedtionsfartyget Origo. DI Weekend publicerade bildreportaget den 27/11 2015.

Förutom Svalbard har Anders Andersson besökt Kenya för att fotografera. Och till vintern planerar han sin nästa fotoresa. Denna gång går planet till Indien.

– Jag ska fotografera tigrar och kombinerar det med mitt andra engagemang som styrelsemedlem i välgörenhetsorganisationen Hand in Hand som hjälper framför allt kvinnor att ta sig ur fattigdom genom att starta företag i Indien, säger Anders Andersson och fortsätter:

– Att kunna ägna sin tid åt två viktiga saker; naturfoto och välgörenhet – och kunna kombinera dem – är fullkomligt enastående tycker jag.

Och han har funderat över om det i ett senare skede kan bli aktuellt att göra en utställning eller fotobok:

– Det finns lite lösa sådana planer i huvudet. Samtidigt får man vara ödmjuk. Jag vet att det är en extremt tuff bransch – full av duktiga fotografer. Men folk brukar säga att jag har en hel del energi och just nu ägnar jag energin åt detta, säger Anders Andersson.

När båten låg på 80:e breddgraden, mellan Svalbard och Nordpolen, hoppade isbjörnen fram mot båten Anders Andersson var på. Foto: Anders Andersson

På Anders Anderssons hemsida kan du se fler av hans bilder.

Linnea Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.