Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Presstödsnämnden utreder Syre – stoppar utbetalningar

Publicerad: 29 april 2019, 10:17

Mediehuset Grönts presstöd har pausats då myndigheterna vill granska koncernens olika titlars oberoende. Ägaren Lennart Fernström är dock inte oroad. "Vi följer reglerna", säger han.


Ämnen i artikeln:

Presstöd

Mediehuset Grönt, som ger ut tre utgåvor av Tidningen Syre och Fria Tidningen, granskas just nu av Myndigheten för press, radio och tv. Bolaget fick beviljat presstöd på närmare 12,5 miljoner kronor för 2019 – men nu har myndigheten pausat utbetalningarna av tidningarnas presstöd i väntan på att en utredning om hur oberoendet mellan tidningshusets fyra titlar ser ut och hur mycket eget material tidningarna producerar. .

I beslutet skriver Mediestödsnämnden att:

”Utredning visar på så pass allvarliga brister i tidningarnas redaktionella självständighet och mängd eget redaktionellt innehåll att tidningarnas rätt till stöd kan komma att ifrågasättas”.

Beslutet går inte att överklaga, men Mediehuset Grönt har fått till den 10 maj på sig att inkomma med ett svar till nämnden.

Men ägaren Lennart Fernström är inte oroad. Till Medievärlden säger han att inte ”överhuvudtaget” känner igen sig i den frågeställning som myndigheten nu undersöker.

– Vi känner oss trygga i det vi gör. Sen har jag ingen aning om hur de resonerar och tänker. Men jag vet att vi uppfyller reglerna. Jag utgår från att det här kommer att lösa sig på deras nästa möte, säger han.

Mediehuset Grönt grundades av Lennart Fernström 2015, och hade 2017 en omsättning på närmare 12,5 miljoner kronor. Man gjorde en vinst på 791.000 det året. Under förra året tog man över driften av det konkursade Fria Tidningen, som Lennart Fernström varit med och startade 2001 men som drivits av ETC fram till att den förlorade sitt presstöd och lades ned.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Presstöd

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News