Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Presstödsnämnden stämmer Norra Halland

Publicerad: 17 Februari 2015, 12:16

Presstödsnämnden anser att Norra Halland har lämnat oriktiga uppgifter om tidningens distribution och kräver nu tidningen på 707 368 kronor.


Ämnen i artikeln:

Presstödsnämnden

Presstödsnämnden kräver att Norra Halland betalar tillbaka 707 368 kronor i en stämningsansökan som är inlämnad till Varberg tingsrätt.

Distributionsstödet förmedlas till Norra Halland via de distributionsföretag som sköter distributionen.

Fram till 2004 distribuerades tidningen av skolungdomar på eftermiddagen, och denna upplaga rapporterades in till Presstödsnämnden av Tidningstjänst som också hanterade postdistributionen. Men 2005 bytte Norra Halland till morgondistribution och VTD tog över buddistributionen medan Tidningstjänst fortsatte att sköta postdistributionen.

Enligt Presstödsnämnden meddelade Norra Halland varken nämnden eller Tidningstjänst att eftermiddagsdistributionen med skolungdomarna hade upphört 2005. Det medförde att Tidningstjänst fortsatte förmedla distributionsstöd för denna upplaga 2005 – 2012 trots att distributionen hade upphört.

Presstödsnämnden krävde tillbaka de pengarna av Norra Halland 2013, och då ingen betalning kom överlämnades kravet till Kammarkollegiet som 6 november 2014 skickade en betalningsuppmaning till Norra Halland.

Det är en gammal historia och vi har sagt hela tiden att vi vill få det här prövat. Det är på vårt initiativ den här utredningen har startats, och vi har fortfarande inte fått någon ordentlig prövning av om det finns någon rättslig grund för att kräva tillbaka pengarna. I så fall betalar vi, säger Norra Hallands vd, chefredaktör och ansvarig utgivare Elisabeth Blide till Medievärlden.

Vad är det exakt ni vill få prövat?

I distributionsstödets paragraf står det ingenting om att man kan kräva tillbaka pengar i efterhand, det är huvudsaken. Men det handlar också om vem som bär ansvaret, om hela ansvaret vilar på oss.

Vem skulle det annars vila på?

Vi har ett ansvar, men distributionsbolagen är mellanhänder och Presstödsnämnden är också en aktör som borde ha någon typ av kontroll.

Ni har rapporterat in dubbel upplaga hela den här tiden utan att någon reagerat?

Ja, det är ingen som gjort en sådan enkel grej som att relatera distributionen till vår upplaga.

Men varför har ni fortsatt rapportera in upplaga till Tidningstjänst?

Vi har trott att vi gjort rätt, det fanns inget syfte att få mer pengar. Om man vill fuska gör man ju inte en sådan sak, det här handlar om ett missförstånd.

Norra Hallands presstöd går till inkasso

Norra Hallands pengar återkallas

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Presstödsnämnden

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.