Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag31.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Presstödsnämnden sa nej till DN

Publicerad: 22 December 2008, 07:53

Dagens Nyheter får inte driftstöd. Tidningen uppfyller de formella kraven, men Presstödsnämnden stöder sig på den paragraf som ger nämnden rätt att subjektivt bedöma om kraven ger en "missvisande bild". (Uppdaterad)


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetPresstödsnämndenPresstödDagens Nyheter

Presstödsnämnden sammanträdde i onsdags, men gav sig två dagar till innan man meddelade sitt beslut.

Dagens Nyheters uppfyller de formella kraven för att få driftstöd, framför allt har tidningen haft under 30 procent hushållstäckning i Stockholm de senaste tre åren.

Men nämnden har bedömt att DN har en så stark position att man inte ska ha något stöd.

Storstadsstödet – som går till Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet – är 63,7 miljoner kronor 2009.

Nämnden var enig i sitt beslut – och det kan inte överklagas.

Så här motiverar man beslutet:

Nämnden har tagit del av allmänt tillgängliga uppgifter om hushållstäckning och annonsintäkter i Stockholmsområdet, huvudsakligen för Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet (bilaga 1 och 2). Materialet visar att Dagens Nyheter över tid har tappat andelar på såväl läsar- som annonsmarknaden och att tidningen, liksom huvudkonkurrenten Svenska Dagbladet, befinner sig i en allt hårdare konkurrens i kampen om annonsintäkter.

Materialet tillåter emellertid också följande slutsatser:

? Dagens Nyheter är med stor marginal förstatidning (hushållstäckning) såväl på utgivningsorten Stockholms kommun som i A-region Stockholm/Södertälje, vilket i sig innebär ett kraftigt övertag på annonsmarknaden i förhållande till konkurrenten Svenska Dagbladet.

? Dagens Nyheters övertag på marknaden för prenumererade morgontidningar i Stockholm gäller oavsett vilka mått som studeras.

? Också på andra marknader i Stockholm, som morgontidningsmarknaden (inkl. gratistidningar) och dagstidningsmarknaden i stort (inkl. gratistidningar och kvällspress) har DN en ledande ställning när det gäller andel av annonsintäkter.

? Nämnden har inte kunnat finna några tecken på att Dagens Nyheter har en svag position på annonsmarknaden och därmed skulle vara en dagstidning i behov av driftsstöd.

Mot denna bakgrund anser nämnden att det är uppenbart att täckningsgraden ger en missvisande bild av Dagens Nyheters konkurrensförmåga på annonsmarknaden och att driftsstöd därför inte skall utgå.

{embed class_sfx=-inner&where=category&where_id=25}

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.