Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Presstödet täcker upp för dåligt företagande

Som det är i dag är det en nästan en social rättighet att vara "dålig företagare" eftersom det finns statliga medel att få ju sämre man är. Ge hellre möjlighet för befintliga småsajter som inte har Mittmedia, NT eller Schibsted i ryggen att söka stöd för att utveckla sin verksamhet, skriver Daniel Iskander i en replik till Robert Sundberg.

Publicerad: 3 oktober 2018, 10:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Presstöd

Vad bra med respons gällande presstödet. Men det märks att Robert Sundberg lever kvar i det förgångna där medier som skapat mediekrisen i landet fortfarande behöver medel för att finansiera sina dåliga affärer.

Nej det är inte så lätt som du säger, Robert. märsta.nu når minst 66 procent av invånarna i Sigtuna kommun, men kopplingen mellan att man når ett stort antal läsare och att kapitalisera på produkten är inte densamma. Vad jag konstaterar är att 13,5 miljoner delades ut i presstöd för utvecklingsstöd 2018. Det är medel som märsta.nu inte kan söka i dag på grund av att vi inte har en papperstidning utan enbart finns digitalt.

Tidigare har vår konkurrent UNT/Sigtunabygden fått del av medel för att utveckla digital journalistik på nätet, detta trots en omsättning på hundratals miljoner kronor. Trots det har vi samtidigt ökat vår trafik och når allt fler i Sigtuna kommun. Pengarna skulle ha använts bättre hos oss för att utveckla den lokala bevakningen än hos en aktör som redan har men inte förmår skapa lokaljournalistik bättre än vad vi gör.

Jag är ledsen Robert men jag tycker inte att Dala-Demokraten och andra som är del av större mediekoncerner ska ha pengar. Ni får se över er modell för hur ni arbetar och anpassa kostymen för de intäkter ni har. Som det är i dag är det en nästan en social rättighet att vara ”dålig företagare” eftersom det finns statliga medel att få ju sämre man är.

Jag anser fortfarande att tidningar ska gå runt, det finns en mängd hyperlokala aktörer, även i Dalarna som är redo att göra jobbet. Ge hellre möjlighet för befintliga småsajter utan Mittmedia, NT eller Schibsted i ryggen att söka stöd för att utveckla sin verksamhet. Det är bättre pengarna används för att utveckla än att täcka upp för dåligt företagande.

Daniel Iskander

chefredaktör och ansvarig utgivare på märsta.nu.

Axel Andén

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Presstöd

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.