Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Presstödet snedvrider konkurrensen

Slopa presstödet. Syftet med presstödet finns inte längre kvar utan i dag finansieras bara dåliga affärer med presstödet. Varför får annars koncerner och bolag med hundratals miljoner presstöd? Det kan ju knappast vara pengabrist, skriver Daniel Iskander, chefredaktör och ansvarig utgivare på märsta.nu.

Publicerad: 21 september 2018, 09:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Daniel Iskander, chefredaktör och ansvarig utgivare på marsta.nu.


Mediebolagen kan i dag se över hur man jobbar och hur man kapitaliserar på sin produkt. Behovet av tryckta medier är inte längre lika stort, varför ska man då envisas med att ge presstöd till dessa tidningar?

Tillgången till nyheter är stor i digital media. Exempelvis har båda mina föräldrar, som är i 70-årsåldern och födda i ett utomnordiskt land, tillgång till en telefon med webbläsare i. Varje dag träffar jag också på äldre, över 80 år, som tycker till om nyheterna som vi skriver.

Märsta.nu har varje vecka omkring 20 000 unika användare. Detta i en kommun med omkring 47 000 invånare, räknar man bort barn och icke-läskunniga skulle jag uppskatta att vi når 66 procent av alla kommuninvånare. Finns det då en garanti att om man ger en tidning presstöd för att trycka en upplaga på 25 000 kronor lyckas bättre än märsta.nu? Varför är just det tryckta mediet i fokus när man ska bevilja presstöd?

Det är förlegade tankar från personer inom Kulturdepartementet och diverse medieutredningar som hänger kvar i en värld som att det är 90-talet. Exempelvis har en av våra ”konkurrenter” för något år sedan fått 350 000 kronor för att driva lokal journalistik digitalt. Något som vi gjort under tio års tid utan en enda krona i stöd, allt är helt reklamfinansierat. I stället tar tidningar som får stöd pengar och låser in sitt innehåll bakom betalvägg. Hur har man då gjort den digitala journalistiken tillgänglig för allmänheten?

Mitt råd till Presstödsnämnden är att antingen slopa stödet helt eller att börja ta hänsyn till hyperlokala aktörer som sysslar med lokal journalistik, utan krav på att ge ut papperstidningar varje vecka. Det finns många som märsta.nu där ute. Ett krav kan vara att man har utgivningsbevis, sen kan så klart Presstödsnämnden gå in och analysera sajterna och dra slutsatser om de fyller en viktig funktion för den lokala bevakningen eller inte.

Vi brukar inte slå oss själva på bröstet på märsta.nu men under valet var vi utan tvekan den sajt som kommuninvånare besökte mest frekvent för att få lokala nyheter. Vi hade dagligen färsk bevakning, för att krydda detta ytterligare så arrangerade vi två livesända debatter och en livesänd valvaka. Allt var helt reklamfinansierat. Vi har hittat en effektiv modell där rapporteringen och innehållet står i fokus, inte hur många journalister som arbetar. Det är något som andra aktörer också borde se över och inte hoppas på att statens pengar ska rädda dem.

Daniel Iskander

chefredaktör och ansvarig utgivare på märsta.nu

mvredaktion

Läs också

Gratistidningarnas Förenings styrelse: Helt fel väg att sänka presstödets krav på eget innehåll (2018-09-21)

Robert Sundberg: Presstödets krav på eget innehåll måste sänkas (2018-09-19)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.