Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Presstödet: Skånskan uppvaktar Maud Olofsson i helgen

Publicerad: 1 Februari 2008, 14:00

Skånska Dagbladets ägare uppvaktar nu näringsminster Maud Olofsson för att försöka stoppa regeringens (och EU:s) planer på en chocksänkning av presstödet - en sänkning som kan hota Skånskans existens.


– Våra ägare träffar Maud i helgen för att förklara vilka ödesdigra konsekvenser det skulle få för vår tidning och för mångfalden, säger Skånskans vd Richard Kling.

– Vi behöver Maud Olofsson hjälp för att få regeringen att ta sitt förnuft till fånga. Jag tror inte att man riktigt förstått vilka konsekvenser det här kan få. De här planerna måste stoppas.

Efter påstötningar från EU har alltså regeringen aviserat en drastisk sänkning av det s k storstadspresstödet som i dag går till Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet. Tidningana får i dag ca 65 miljoner kronor om året i stöd. Enligt de planer som offentliggjorts kan detta stöd komma att minskas till 15 miljoner kronor – det max-stöd som landets övriga tidningar har. Ett inkomstbortfall på 50 miljoner kronor om året för de drabbade tidningarna. Hur snabbt stödet ska trappas ned är oklart – EU vill vill avveckla på två-tre år, den svenska regeringen vill ha en frist på fem år.

– Oavsett vilket är det omöjligt att göra nuvarande tidning med en sådan nedskärning – om det går alls, säger Richard Kling. Då får ägarna säga hur framtiden ska se ut.

Och beskedet har skakat om Skånska Dagbladets ägarkrets rejält. Tidningsföreningens (huvudägaren) ordförande Sven-Bertil Persson och tidningsstyrelsens ordförande Ingemar Jeppsson, båda lantbrukare och tunga skånska centerpolitiker, har krävt och fått ett möte med Maud Olofsson redan i helgen.
Uppgift: förklara för Olofsson att om planerna realiseras kan existensen för centerns tidningsflaggskepp helt enkelt vara hotad. Och att Olofsson måste medverka till att stoppa planerna.

– Med ett bortfall på 50 miljoner har jag svårt att se vad för tidning vi kan göra. Det blir omöjligt att fungera som storstadstidning. I Malmö, och i stor utsträckning i Stockholm, blir Bonniers monopol ett faktum, säger Kling.

Hans kritik mot regeringen är skarp.
– Den visar en flathet gentemot EU som är horribel. Man borde säga till EU-kommissionen ”att det här har ni inte med att göra – vår mediepolitik sköter vi själva”. Men av någon oförklarlig anledning saknas det en politisk vilja i det här fallet.

– Och vi har ju inte sett tillstymmelse till dokumentation om de påstådda nedtrappningarna, det är bara ord, säger Kling, som inte tror att loppet är kört för storstadspresstödet.
-Det kan vara kvar om viljan finns från svensk sida.
Lars Ohlander

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.