Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Presstödet: Kommissionens vaga roll stör s

Publicerad: 17 April 2008, 12:12

Med viss skärpa ville Morgan Johansson (s) veta av kulturministern vad det var för tyngd i de tuffa beskeden om presstödet som kommissionen gav den 12 november i fjol. Fanns det skriftliga belägg? Och med vilken auktoritet uttalade sig kommissionen - var det tjänstemän eller var det från den politiska nivån, kommissionens högsta ledning?


Konstitutionsutskottets utfrågning av kulturministern gav än en gång bilden av att presstödsfrågan klämts mellan svensk beslutskultur och kontinental, eller mer precist EU-kommissionens.

Kommissionens tjänstemän arbetar med de svenska tjänstemännen och utvecklar de principer som gäller enligt EU-fördraget.

Men officiellt finns det ingen fråga. Därför svarar kommissionens beslutsfattare på den politiska nivån att inga beslut fattats, eller som konkurrenskommissionären Neelie Kroes uttryckt det: ”Kommissionen vill inledningsvis klargöra att den inte har för avsikt att ändra det svenska systemet för presstödet på något särskilt sätt.”

Lena Adelsohn Liljeroth redogjorde inför KU inledningsvis för hur kontakterna varit och vilka besked som kommissionens tjänstemän gett.

Kritikernas kärnfråga är om regeringen gett riksdagen fel information, och om det funnits en dold agenda, underförstått att det passar regeringen bra att presstödet försvinner och att det som händer nu är ett steg i den riktningen.

Morgan Johansson, handelsminister i förra regeringen, ville än en gång veta varför regeringen gett med sig så långt, och lagt ett förslag som väsentligt reducerar presstödet.

Kulturdepartementet har i sin redogörelse refererat ett möte i Bryssel den 12 november i fjol när kommissionen gjorde klart att storstadsstödet var ett problem. Morgan Johansson ville ha besked om med vilken tyngd detta framfördes.

Han fick inget tydligt svar.

Lena Adelsohn Liljeroth sa än en gång att regeringen slagits för att presstödet ska finnas kvar och att det har man lyckats med.

Helene Petersson (s) frågade slutligen om kulturministern ansåg att det förslag som lagts främjade mångfalden i hela landet?

– Ja, sa kulturministern.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.