Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Presstöd till digitala tidningar i Norge

Publicerad: 29 Mars 2012, 10:52

I Norge ska nu även digitala tidningar få presstöd, enligt kulturminister Anniken Huitfeldts förslag till nytt mediastöd som lades fram idag.


Ämnen i artikeln:

PresstödNorge

Förslaget innebär att dagens produktionstillskott för dagstidningar (presstöd) blir ett plattformsneutralt mediestöd. Stödet ska inte längre vara knutet till tryckta tidningar och de som får stöd också kan få det för sina digitala utgivningar.

För papperstidningar ligger upplagan till grund för stödet. För de digitala utgåvorna skapas ett nytt kriterium: antalet användare av digitala gratistjänster (till exempel besökare på en webbsajt). De två kriterierna vägs så att 90 procent av stödet fördelas på bakgrund av årsupplagan medan 10 procent fördelas utifrån antalet användare av digitala gratistjänster.

? Vi menar att det finns behov att modernisera dagens presstöd, säger kulturministern i ett uttalande. I dag förlorar tidningar som mottar produktionstillskott på att läsarna väljer nätutgåvan framför papperstidningen.

? Vi ser att det pappersbaserade stödet motverkar innovation och utveckling av digitala produkter i verksamheter som får stöd. I en tid när tidningsupplagan går ned, måste vi ha ett mediestöd som kompenserar för detta. En plattformsneutral stödordning blir mer robust och framtidsriktad genom att den stimulerar till utveckling av nya digitala tjänster, säger Anniken Huitfeldt.

I framtiden kommer det inte att ställas krav på att stödmottagaren måste utge papperstidning. Det betyder att medier som uteslutande publicerar på nätet också kan få bidrag. (Utan att ha en prenumererad upplaga, vilket är ett krav för att digitala tidningar ska kunna få presstöd i Sverige)

Dessutom ändras reglerna för hur stödet kan fördelas. I praktiken betyder det att en tidning som kommer ut till exempel tre dagar i veckan på papper och två dagar på nätet, räknas som en femdagarstidning i stödsammanhang. För tidningar som har stora kostnader för distribution, kan denna ändring få stor ekonomisk betydelse.

Det hade knutits stora förväntningar till kulturministerns förslag efter att presstödsutredningen, som lades fram i december 2010, inte kunde bli nå enighet. Det var framförallt synen på momsen som splittrade utredningen. I dag är nämligen dagstidningarna momsbefriade, medan veckopressen betalar normal moms på 25 procent.

En grupp önskade fortsatt momsbefrielse för dagspressen samt en sänkning av momsen för veckopressen till 8 procent. En annan grupp ville däremot ha 8 procent moms för alla typer av medier.

Men Anniken Huitfeldt har med dagens förslag inte tagit ställning i momsfrågan. Hon föreslår i stället att dagens regler i övrigt, i stort sett, förblir oförändrade.

Det norska presstödet kostar i dag staten 1,851 miljarder norska kronor om året. Av detta utgör momsbefrielsen 1,539 miljarder kronor medan det direkta presstödet (produktionstillskottet) uppgår till 312 miljoner kronor.

Stödet går framförallt till små tidningar runt om i landet, till andratidningar samt till så kallade meningsbärande tidningar som Dagsavisen, Klassekampen,Vårt Land, Nationen och Morgenbladet. Dagens stöd introducerades på 1960-talet.

Kulturministerns förslag ska nu ut på remiss. Men det blir en kort remisstid, som väntas vara avklarad före sommaren. Den slutgiltiga utformningen av presstödet presenteras i oktober i samband med att statsbudgen för 2013 läggs fast.

Christer Källström, Köpenhamn

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

PresstödNorge

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.