Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Pressmeddelandet som lurade Stockholmsbörsen

Publicerad: 14 Oktober 2013, 09:58

I fredags skickades ett falskt pressmeddelande om ett förestående köp av bolaget Fingerprint Cards. Kursen rusade. Men meddelandet var falskt.


Någon eller några kopierade företaget Fingerprint Cards hemsida och satte upp en kopia på en ny domän. De skapade också en falsk e-postadress som var snarlik bolagets riktiga och lyckades via den skicka ut ett falskt pressmeddelande via företaget Cisions pressmeddelandetjänst.

Den falska nyhet som förmedlades var att Samsung lagt ett bud på Fingerprint Cards. Efter att Cision skickat ut pressmeddelandet hamnade det automatiskt på Fingerprint Cards egen hemsida och plockades också upp av bland andra Nyhetsbyrån Direkt, di.se, Reuters och TT.

Börsvärdet steg med 1,5 miljarder kronor innan Stockholmsbörsen stoppade handeln i aktien.

Ekobrottspolisen är nu nära att spåra den som ligger bakom bluffen, skriver Helsingborgs Dagblad. Polisen har bland annat begärt ut uppgifter från företaget FS-data där den kopierade hemsidan låg.

Företaget Cision skickade i morse ut ett meddelande till sina kunder om att rutinerna förändrats och att det inte längre möjligt att skicka in pressmeddelanden via mejl. Alla pressmeddelanden måste hädanefter skickas via Cisions eget verktyg.

Dagens Industri har publicerat det falska pressmeddelandet i sin helhet.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.