Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Presskonferens med Dawit Isaak blir nästa års stora händelse

Publicerad: 28 december 2018, 07:00

Expressens chefredaktör och ansvariga utgivare Thomas Mattsson. Foto: Anna-Karin Nilsson

Årets sämsta händelse var Kinas försök att misskreditera de svenska medierna, men nästa år friges Dawit Isaak och den efterföljande presskonferens blir en av årets stora händelser spår Thomas Mattson, chefredaktör Expressen.


Ämnen i artikeln:

ExpressenThomas Mattsson

Vad var årets stora mediehändelse?

– När USA:s president i direktsändning skäller ut Jim Acosta och när Vita husets presschef sedan ljuger om vad CNN-reportern gjorde med praktikanten som försökte ta hans mikrofon. Två flagranta exempel på att Donald Trump och hans administration inte är så mycket bättre än Ungern, Kina och andra stater som inte heller värnar det fria ordet.

Vad var årets viktigaste publicering?

– Granskningarna av IT-jättarna som gjorts av medier i hela världen. I Sverige var det främst Expressen och Dagens Nyheter som tvingade Google att ändra algoritmer, tillsätta fler moderatorer och åtminstone någotsånär rensa Youtube från antisemitism och andra olagligheter. Google reagerade långsamt, men reagerade. Låt oss hoppas att myten om att IT-jättarna bara är ”plattformar” och inte mediebolag nu är avförd en gång för alla.

Vad var sämst under året?

– Kinas försök att misskreditera svenska medier och därmed fri oberoende journalistik, vilket förstås ska ses i skenet av fängslandet av Gui Minhai där och alla liknande övergrepp världen över. Som Dawit Isaaks fortsatta frihetsberövande i Eritrea. Tyvärr fick den saudiske journalisten Jamal Khashoggi betala det yttersta priset på konsulatet i Turkiet.

Om du ska titta framåt; vad kommer prägla branschen nästa år?

– Fortsatta konsolideringar i den svenska tidningsbranschen. Ökat fokus på tv hos alla moderna medieföretag. AI, robotjournalistik och – till sist – presskonferensen med Dawit Isaak på Arlanda.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

ExpressenThomas Mattsson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.