Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Pressfriheten krymper i Ryssland

De ryska journalisterna och aktivisterna Nadezda Azhgikhina och Victoria Ivleva har under mer än 30 år slagits för att göra det möjligt för oberoende journalister att verka i Ryssland. Men det blir allt svårare.

Publicerad: 23 Maj 2016, 07:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ingen frihet kan tas för given.

Varje medborgerlig rättighet kan inskränkas med blixtens hastighet.

Även i Europa. Även i dag.

Att press- och yttrandefriheten står inför stora globala utmaningar är ingen nyhet. Däremot brukar Europa framhållas som en plats där det finns bred samsyn och ett grundmurat stöd för oberoende medier och deras rätt att verka fritt. Men denna trygghet har lika oväntat som snabbt försämrats. Utvecklingen för det fria ordet i till exempel Polen och Ungern har brutalt påmint oss om att ingen frihet kan tas för given.

Och även utan repressiv lagstiftning är journalistikens roll för ett fritt, demokratiskt samhälle hotad. Under förra året fördömde Unescos generaldirektör 114 journalistmord världen runt och antalet mord är bara toppen på isberget för den mycket svåra, och ibland vidriga arbetssituation som journalister möter globalt. Ingen annan yrkesgrupp utsätts för så mycket hot som journalister och kvinnliga journalister är särskilt utsatta. Inte bara för att de granskar makten, utan också för att de är just kvinnor.

Några exempel: Brittiska kvinnliga journalister får utstå ungefär tre gånger så mycket hatmeddelanden på twitter jämfört med sina manliga kollegor. Den brittiska tidningen The Guardian gjorde nyligen en genomgång av näthat i sitt eget kommentarsfält. 8 av de 10 journalister som var utsatta för mest näthat var kvinnliga journalister.

En fjärdedel av alla svenska kvinnliga journalister utsattes under 2015 för sexistiskt näthat.

I dag, den 23 maj, anordnar Svenska Unescorådet, Medieinstitutet Fojo och Tidningsutgivarna, TU, ett seminarium på Kulturhuset i Stockholm med de båda ryska journalisterna och aktivisterna Nadezda Azhgikhina och Victoria Ivleva. De har under mer än 30 år slagits för att göra det möjligt för oberoende journalister att verka i Ryssland och de berättar under seminariet hur kvinnliga journalister bemöter hat och hot och om det ökande förtrycket mot oberoende medier i Putins Ryssland.Unesco, liksom Fojo och TU, jobbar konstant för att förbättra villkoren för fri, oberoende och professionell journalistik världen runt. Att bli trakasserad i sin yrkesutövning är oacceptabelt var i världen det än sker.

Så länge pressfriheten fortsätter att utmanas, globalt och nationellt, blir det än viktigare att i nära dialog med olika aktörer värna och hitta konstruktiva vägar att bemöta de nya utmaningarna. Sverige har världens äldsta tryckfrihet som i år fyller 250 år. Tryckfrihetsförordningen är ett av våra grundläggande kulturarv. Låt tryckfrihetsåret 2016 bli ett år då vi begrundar detta arv och hur vi förvaltar det framöver.

Mats Djurberg, generalsekreterare, Svenska Unescorådet

Kersti Forsberg, verksamhetschef, Medieinstitutet Fojo

Jeanette Gustafsdotter, vd, TU Medier i Sverige

Mikael Marklund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.