Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Pressfriheten i Turkiet är icke-existerande”

Publicerad: 3 februari 2017, 09:55

Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser.

Reportrar utan gränser vill åter rikta fokus på situationen i Turkiet. Därför går organisationen i dag ut brett med en kampanj som riktar sig till de europeiska statscheferna och EU-ledarna, berättar RUG:s svenska ordförande Jonathan Lundqvist.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

– När det händer något stort, som statskuppen i Turkiet i somras, så riktas världens ögon dit. Men i takt med att tiden går minskar mediernas rapportering och därmed omvärldens uppmärksamhet. Med den här kampanjen vill vi visa att även fast vi inte läser om det i tidningarna längre så sitter fortfarande omkring 140 journalister fängslade i Turkiet i dag, säger Jonathan Lundqvist, press- och yttrandefrihetsorganisationens svenska ordförande.

Hur mår pressfriheten i Turkiet?

– Den är icke-existerande. Och det är viktigt att lyfta fram att det allvarliga inte bara är de journalister som sitter fängslade utan också den signal det sänder ut till resten av journalisterna i landet. Nivån av självcensur i Turkiet är oerhört hög och utbredd.

Jonathan Lundqvist anser att det är problematiskt att Turkiets president Erdogan på grund av flyktingsituationen kan hålla de europeiska ledarna i ett hårt grepp.

– Att man ”outsourcat” flyktingpolitiken till Turkiet gör att EU får ett mindre handlingsutrymme. Men de europeiska ledarna måste agera i de forum där det faktiskt går. Turkiet är som bekant inte medlem i EU, men däremot i Europarådet. Och där finns möjlighet att ställa krav.

Vad hoppas du att den här kampanjen ska leda till?

– På kort sikt handlar det om att lyfta och uppmärksamma journalister som sitter fängslade. På längre sikt vill vi se en förändring i politiken. Och en förutsättning för att de europeiska ledarna ska välja att vidta åtgärder mot Turkiet är att det finns ett stöd hos den europeiska befolkningen. Därför måste vi skapa opinion.

Turkiet rankas på plats 151 av 180 länder i Reportrar utan gränsers årliga Pressfrihetsindex.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev