Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Premium – Stiftelserna bakom landsortspressen

Publicerad: 26 Oktober 2016, 10:26

Den stora majoriteten av svensk landsortspress ägs av ett antal stiftelser. Medievärlden Premium har kartlagt vilka som fattar de stora ägarbesluten och hur de har fått sin plats vid styrelsebordet. Samt hur väl stiftelserna uppfyller sina ändamålsparagrafer.


Stiftelsen är i sig en egen juridisk person. De som förvaltar stiftelsens kapital gör det för det speciella ändamål som finns beskrivet i stiftelseurkunden.

För vissa grundare har stiftelsen också inneburit att de fått en permanent plats i den lokala miljön. I Eskilstuna har till exempel JA Selander sedan 2005 en egen gata och en staty. I våras fick Tore G Wärenstam en egen plats centralt i Borås vid Viskan. Andra stiftare har hamnat mer i skymundan. Kanske beroende på syften som upplevs som obsoleta.

Samtliga stiftelser har insett att man måste söka ytterligare kompetens utanför själva intressentkretsen till de rörelsedrivande bolagen. Det har inneburit chans för mediekunniga personer att göra en styrelsekarriär.

Läs hela rapportern här:

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.