Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Premiär för ryskspråkig tv-kanal i Estland

Publicerad: 29 September 2015, 05:07

Från och med denna vecka kan den ryskspråkiga delen av den estniska befolkningen ta del av nyheter på ryska när Estnisk public service startar en ny tv-kanal, det rapporterar SVT:s Kulturnytt.


Innehållet ska handla om ryskspråkiga och göras av ryskspråkiga. Syftet är att synligöra den estniska minoriteten, säger Darja Saar, chefredaktör för den nya tv-kanalen ETV+, till SVT Kultur.

Sverige och de övriga nordiska länderna är med och finansierar tv-kanalen. Satsningen beskrivs av den svenska regeringen som ett sätt att inkludera en minoritet inte ett försök att utmana rysk tv.

Omkring var fjärde person i Estland är rysktalande, och trots att över 20 år gått sedan landet blev självständigt är ETV+ det första initiativet till en ryskspråkig tv-kanal.

”I till exempel i Narva är 95 procent rysktalande, och de har varit eftersatta tidigare genom att de inte har haft en kanal för nyheter, kultur och nöje på ryska”, säger Nordenminister Kristina Persson i inslaget.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.