Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Prata upphovsrätt står högt på dagordningen

Publicerad: 12 Juni 2003, 12:00

Upphovsrätten dominerade Tidningsutgivarnas årsmöte. Ett avslutande panelsamtal mynnade ut i uppmaningen att medlemmarna bör tala upphovsrätt med alla anställda på sina redaktioner, inte bara med klubbarna.


– Några lokala avtal har, med få undantag, inte träffats. Vi vill att frågan om upphovsrätten löses på ett stabilt och hållbart sätt, sa ordförande Bengt Braun i sitt inledningsanförande.
Ett panelsamtal som leddes av vice ordförande Bosse Svensson, Östersunds-Posten, ägnades åt upphovsrätten.
– Vi har ett avtal som vi är nöjda med, sa Kalle Jungkvist, Aftonbladet Nya Medier. Det togs för tre år sedan. Vi ville kunna utveckla oss i då icke kända digitala kanaler. Ett centralt avtal som liknar vårt vore bra. Utan det vet jag inte om Aftonbladet Nya Medier funnits i den form den har i dag. Men i längden är det ohållbart att köpa sig fri.
– Vi har ett gammalt avtal och vill komma längre. Vi vill ha handlingsfrihet för att kunna hitta nya intäktsmöjligheter, sa Renée Mohlkert, Östgöta Correspondenten.

– Vi vill förändra medan motparten är nöjd med det bestående. Vi måste uthålligt, envist, pedagogiskt och återkommande tala upphovsrätt. Inte bara med klubbarna, utan med alla som arbetar på redaktionen om varför upphovsrättsfrågan är så viktig för företaget och för jobben, sa Kjell Carnbro, Sundsvalls Tidning.
– Detta är den enskilda fråga som vi prioriterar högst. Dagens avtal fungerar inte som det var tänkt, sa Bosse Svensson.
Han presenterade också en fakta- och argumentsamling – ”Vi måste tala upphovsrätt!” – som nu sprids ut till medlemsföretagen.
Övriga prioriterade frågor som lyftes fram i Bengt Brauns och i vd Barbro Fischerströms tal är reklamskattens avskaffande, mediepolitiken (om en eventuell pressutredning sa Bengt Braun att det är ”paralyserande att ha utredningar över sig hela tiden”), den allt dyrare distributionen, läsningen och journalistutbildningen.
Bengt Braun omvaldes som ordförande. Inför valet deklarerade Katrineholms-Kurirens chefredaktör Krister Wistbacka att det kan uppstå intressekonflikter mellan uppdragen som ordförande i Tidningsutgivarna och i Skandia. Han önskade att styrelsen har beredskap inför en sådan situation.
Bengt Braun ansåg att det inte var mer problem att vara ordförande i Skandia än att vara koncernchef i Bonniers, även Bonniers ska granskas i medierna. Det är inte problemfritt men han såg inte någon intressekonflikt.
TORBJÖRN von KROGH

Beslut på årsmötet:
4 Medlemsavgifterna för 2004 sänktes från nuvarande 0,86 procent av årslönesumman till 0,79 procent. På summor över 100 miljoner kronor blir avgiften 0,35 procent.
4 Överskotten för 2002 och 2003 går tillbaka till medlemsföretagen i form av en retroaktiv sänkning av medlemsavgiften för 2003.
4 Valnämndens sammansättning ändras i och med en stadgeändring. Fyra ledamöter utses av kretsarna. Ordförande väljs av årsmötet.
4 Lennart Hörling, Nya Lidköpings-Tidningen, valdes till ordförande i valnämnden.
4 Lennart Foss, VLT, och Tommy Hermansson, Bohusläningen, valdes in som ledamöter av styrelsen.
4 Niklas Ekdal, DN, Raoul Grünthal, TT, Thelma Kimsjö, Lokaltidningen Mitt i Stockholm och Bennie Ohlsson, Sydostpress, valdes in som suppleanter.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.