Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

PON klandrar NSD för namn och bild på Carolins mördare

Publicerad: 18 juni 2009, 09:57

Tre tidningar klandras av Pressens Opinionsnämnd: Skärgården, Faktum och NSD, som klandras dubbelt. Resumé, Södermanlands Nyheter och Jönköpings-Posten frias. (Rättad)


Ämnen i artikeln:

PON

NSD klandras för att ha publicerat namn och bild på Caroline Stenvalls mördare, i ett skede när han fortfarande bara var misstänkt för brottet (I dag fastställde hovrätten domen livstids fängelse för mord)

Pressens Opinionsnämnd ifrågasätter inte att det förelåg allmänintresse, däremot om allmänintresset krävde att den misstänktes namn och bild publicerades dagen efter att mannen häktats som misstänkt för mord.

”Vid denna tidpunkt rådde dock ett oklart utredningsläge i frågan om den närmare rubriceringen av gärningen. Att N.N:s namn i detta läge redan förekommit på internet gör inte att tidningen vid prövningen här undandras sitt eget ansvar inför det pressetiska regelsystemet. Genom tidningens publicering får N.N. antas ha blivit identifierad av ytterligare personer.”, är nämndens bedömning.

NSD klandras också för en annan publicering. Faktum och Skärgården klandras också.

Resumé, Jönköpings-Posten och Södermanlands Nyheter frias.

En anmälare som begärt omprövning av nämndens friande av Norrtelje Tidning fick avslag på sin begäran. (Rättad: i en tidigare version stod det att det var tidningen som begärt omprövning)

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

PON

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.