Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

PON klandrar Norra Skåne och Finnveden NU

Publicerad: 12 Februari 2008, 07:14

Norra Skåne och Finnveden Nu har enligt opinionsnämnden åsidosatt god publicistisk sed. Norra Skåne pekade ut en veterinär som gjort en felbedömning, Finnveden Nu påstod att en kvinnlig politiker var polisanmäld för förtal.


Norra Skåne namngav i april i fjol i en artikel om en hund, som fått cancerdiagnos, den veterinär som ställt diagnosen. Hunden var emellertid efter två år i toppform. I artikeln talades det också om att en annan veterinär vid senare tillfälle ställt en annan diagnos.

Veterinären som ställt diagnosen pekades ut med namn, ort och vägbeskrivning. Han och hans medarbetare kände sig mycket kränkta av artikeln.

Artikeln baserade sig huvudsakligen på en intervju med hundens matte, men tidningen vände sig också till veterinären för kommentarer, vilket han avböjde med hänvisning till sin tystnadsplikt. I artikeln fanns insprängt den diagnos som veterinären ställt och som också fanns med i hans yttrande till Veterinära yrkesnämnden, vars friande beslut i ärendet tidningen återgav.

PO anser att det inte finns något att invända mot att Norra Skåne skriver om en veterinärmedicinsk felbedömning som kunde ha slutat i en tragedi (att hunden avlivats vilket veterinären förespråkade), men berättelsen hade kunnat återges utan att veterinären identifierades. I detta instämmer opinionsnämnden.

Finnveden Nu skrev i oktober och november 2006 om en politiker, som av en gårdsarrendator skulle vara anmäld för förtal. I ett anonymt brev hade arrendatorn pekats ut som innehavare av en hembränningsapparat och för att han eldat miljöfarligt bränsle. Han trodde sig enligt tidningen veta att politikern låg bakom brevet. Själv förnekade hon detta.

I en ny artikel, Politiker flyr sitt uppdrag, skrev Finnveden Nu att den politiker som var anmäld för förtal nu avsagt sig sitt förtroendeuppdrag i kommunfullmäktige.

I sin anmälan till PO skrev politikern att hon var felaktigt utpekad som en person med låg moral. Hon hade varit i kontakt med polisen och fått veta att någon anmälan mot henne inte fanns.

PO anser att politikern, som var offentlig person då den första artikeln publicerades, får tåla relativt långtgående granskning som kan ha betydelse för hennes förtroendeställning, men som rapporteringen var utformad blev hon inför en krets som redan visste att det fanns motsättningar utpekad som polisanmäld, vilket var fel och därmed oförsvarligt. Opinionsnämnden delar PO:s uppfatning.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.