Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

PON klandrar Kristianstadsbladet

Publicerad: 19 September 2016, 09:07

Pressens Opinionsnämnd (PON) klandrar Kristianstadsbladet för att ha brutit mot god publicistisk sed genom att ha förmedlat en ensidig, grov anklagelse mot en kriminalvårdsanställd.


Ämnen i artikeln:

PONKristianstadsbladetPO

Det var i slutet av november förra året som Kristianstadsbladet publicerade en artikel med rubriken Dömd uppmanades att begå självmord. I ingressen stod vidare att en släkting som arbetade inom kriminalvården hade uppmanat den dömde mannen att ta sitt liv.

I artikeln berättade den dömdes ombud om hur den kriminalvårdsanställde hade skickat ett hotfullt brev till ombudet samt uttryckt att den dömde borde ta livet av sig i fängelset. I artikeln framgick att den kriminalvårdsanställde var släkting till såväl den dömde som till brottsoffret.

Men trots att ombudet var den dömdes syster omnämndes ombudet enbart som just ombud av Kristianstadsbladet, vilket anmälaren ansåg var vilseledande för läsarna. Anmälaren menar också att rubriksättningen antyder att det som beskrevs var bekräftat, trots att den kriminalvårdsanställde tillbakavisat alla anklagelser och polisutredningen mot honom var nedlagd. Anmälaren menar vidare att tidningen spridit falsk information som skadat honom allvarligt samt att han gick att identifiera genom publiceringen.

Kristianstadsbladet svarade genom sin ansvarige utgivare att man tydligt förklarat att anmälningarna innehöll påståenden från ett ombud till en intagen person. Tidningen hade inte skrivit att uppgifterna var bekräftade. Dessutom gavs anmälaren tillfälle att bemöta uppgifterna i en uppföljande artikel.

I en vidare skriftsväxling framhöll anmälaren att Kristianstadsbladet borde ha kontaktat polisen och konstaterat att utredningen var nedlagd innan de publicerade artikeln.

PO skriver i sin bedömning att såväl rubrik som ingress ger bilden av att händelsen har skett, samt att tidningen sammantaget ”förmedlat en ensidig anklagelse mot anmälaren, baserad enbart på uppgifter och anmälningar från en person som kunde misstänkas ha intresse av att skada anmälaren.”

Vidare konstaterar PO att det var bra att anmälaren fick ge sin bild av händelsen i den senare artikeln, men att tidningen ”med hänsyn till de allvarliga, vagt undebyggda, anklagelserna som riktats mot anmälaren” inte kan undgå klander.

PON går på PO:s linje och anser att Kristianstadsbladet ska klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Läs mer på PO PON:s hemsida.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

PONKristianstadsbladetPO

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.