Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

PON friar twitterinlägg

Publicerad: 19 Mars 2012, 08:13

PO ville fälla när Sydsvenskans reporter twittrade om att tidningen blivit PO-anmäld. Men PON valde att fria.


Ämnen i artikeln:

TwitterPO

JUST när T (namngivet företag) harmset sagt till PO vi är inte part i nån process! kommer detta (länk till artikel). Så skrev Sydsvenskans reporter Andreas Ekström i mars i fjol.

Länken gick till en artikel som var del i en omfattande bevakning om en tvist mellan ett antal kända artister och det namngivna företaget som ansvarat för delar av kändisarnas investeringar.

Fyra representanter för företaget anmälde inlägget. De menade att det bröt mot den hederskodex som säger att en tidning inte får göra offentlighet av en anmälan under utredningens gång.

De menade också att Andreas Ekströms twitterflöde är en del av Sydsvenskan samt att han där på ett hånfullt sätt basunerat ut att tidningen blivit PO-anmäld. Att det skedde under arbetstid talar också för att det inte går att argumentera för att han gjorde det som privatperson, menar anmälarna.

Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström menar i sitt svar på anmälan att Andreas Ekströms kommentar var inom ramarna för yttrandefriheten. Men att det var beklagligt att PO-anmälan blivit känd tack vare detta. Dock att regeln om att dessa anmälningar är hemliga inte är spridd, till exempel finns det ingen information om det på PO:s hemsida.

PO menade att om uppgifter som utgivaren inte vill publicera kommer ut på det här sättet, är det en oacceptabel ordning. Det är utgivarnas uppgift att se till att medarbetarna förstår var gränserna går.  Och den hederskodex anmälaren talar om har bland annat bekräftats i beslut i Pressens Opinionsnämnd.

PON konstaterar dock att publiceringar på Twitter inte omfattas av utgivaransvaret och avskriver därför ärendet.

Ämnen i artikeln:

TwitterPO

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.