Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

PON: Aftonbladets Benny Fredriksson-granskning var grovt övertramp

Publicerad: 11 Mars 2019, 09:25

Aftonbladet har grovt brutit mot god publicistisk sed i sina publiceringar om Benny Fredriksson, dåvarande chef på Stadsteatern. Det slår Pressens Opinionsnämnd fast.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Den 5 december 2017 publicerade Aftonbladet en artikel om missförhållanden på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. I den, och i uppföljande artiklar, fanns flera grova anklagelser mot Benny Fredriksson, dåvarande vd på Stadsteatern. Publiceringarna ledde till att Benny Fredriksson lämnade sitt jobb. Han tog senare sitt liv, och hans fru Anne Sofie von Otter har sagt att det var publiceringarna i Aftonbladet som låg bakom självmordet.

Benny Fredrikssons närstående anmälde publiceringarna till PO och framförde att han inte fått någon reell möjlighet att bemöta anklagelserna, att tidningen valt bort uttalanden som talat till hans fördel, att de inte kontrollerat anklagelsernas riktighet och att tidningen med ordval förstärkt anklagelserna.

PON skriver i sitt beslut att ”Den som är chef för en betydande kulturinstitution är en makthavare som måste acceptera en hård och ingående granskning av det ansvar som följer med chefskapet”, men att Aftonbladets publicering ändå brister i flera avseenden.

”Berättelserna, som presenteras reservationslöst av Aftonbladet, är med ett undantag anonyma och det framstår som om de är en del av ett upprop. Det anges inte, förutom i ett fall, när händelserna ska ha inträffat och det framgår inte om tidningen har varit i kontakt med uppgiftslämnarna. Dessa omständigheter visar att Aftonbladet inte har gjort tillräckligt för att undersöka uppgifterna och tidningen har därmed inte haft grund för att publicera så allvarliga anklagelser”, skriver nämnden.

PON anser också att övertrampet förstärkts av att publiceringen skett på bred front och även figurerat på ledar- och kultursidorna.

Benny Fredriksson familjs juridiska ombud Hanna Larsson säger att fällningen är helt i linje med vad de yrkat på samtliga punkter.

– Det som är viktigt att notera är också att PON har konstaterat att Aftonbladet har gjort sig skyldigt till att grovt brutit mot publicistisk sed. Det är ett mycket tydligt beslut.

Familjen och det juridiska ombudet har i nuläget inte beslutat om de kommer att rättsligt driva frågan vidare.

– Det är något vi behöver överväga med våran klient och det har vi inte haft tillfälle till ännu, säger Hanna Larsson.

Aftonbladets publisher Lena K. Samuelsson skriver i tidningen om fällningen. Där skriver hon att Aftonbladet gjort fel.

”Den kritiken tar vi till oss och vi har under året som gått gjort ett antal större förändringar för att säkra Aftonbladets publicistiska linje”, skriver hon.

Lena K. Samuelsson skriver också:
”Sedan jag tillträdde som ny chefredaktör och publisher för Aftonbladet i början av mars 2018 har jag tillsatt en ny ledningsgrupp och redaktionsledning. Jag har fler redaktionschefer, vi har infört kvalitetsredaktörer, stärkt upp med en biträdande redaktör som bland annat hanterar publicistiska frågor, gjort om nyhetsorganisationen och förtydligat beslutsgångar kring utgivarfrågor och etik. Under våren kommer vi att ha etikseminarier för alla och jag hoppas Pressombudsmannen kommer att ha möjlighet att delta”.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.