Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Politiker på halvfart försvårade bevakningen

Publicerad: 15 September 2004, 11:34

Problemet med bevakningen av valet till EU-parlamentet i juni var att partierna låg så lågt. Det ansåg medieföreträdare vid en debatt under demokrativeckan i Sundsvall.


Journalister från DN, SvD, GP och TV4 deltog i en debatt med rubriken ”svensk valbevakning – i demokratins tjänst” som tog sin utgångspunkt i den färska rapporten om EU-valet.
– Partierna brydde sig inte om valet. Vi kan inte driva fram en debatt som inte existerar. Det viktigaste för oss var inte heller de sista veckorna utan hela våren när vi beskrev vad parlamentet egentligen gör, sade Henrik Brors, DN.
– Det är orättvist att bara titta på nyhetsprogrammen i tv. Vi hade fyra rejäla program som tog upp olika sakfrågor, sade Lena Smedsaas, TV4.
– Jag känner inte igen bilden ni ger. Vi hade ingen nedtonad bevakning. Däremot kan parlamentet vara dåligt bevakat under löpande mandatperiod, sade Lena Hennel, SvD.
– Politikerna gjorde inte sitt jobb. Vi väntade och väntade på valdebatten men den kom inte. Vi måste ha en kontext för vår bevakning, sade Gert Gelotte, GP.
Forskaren Jesper Strömbäck menade att det inte räcker med en journalistik om vad politikerna gör och inte gör. Det behövs en journalistik om vad väljarna behöver veta för att kunna välja.
Medierna bör fundera över vilken demokratimodell (konkurrensdemokrati eller deltagardemokrati till exempel) de vill bidra till.
– Olika modeller är aktuella vid olika tidpunkter. Konkurrensmodellen inför ett val och deltagarmodellen i mellanperioderna, ansåg Henrik Brors.
– Diskutera på redaktionerna vad ni vill uppnå med god valjournalistik och publicera resultaten. Det kan föra utvecklingen framåt, sade Jesper Strömbäck.
Debattledaren Arne Ruth, tillika ordförande i Demokratiinstitutet, avslutade med appell till förmån för samhällsjournalistiken.
– Problemen finns inte hos journalisterna som råsliter med bevakningen. Problemen finns hos ägarna som genomför nedskärningar på viktiga delar av samhällsbevakningen. Det behövs ett opinionstryck mot dessa nedskärningar.
TORBJÖRN von KROGH

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.