Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Politiker gick på internationellt spridd tidningsanka

Publicerad: 21 Oktober 2016, 05:07

Borgerliga politiker lurades av felaktiga medieuppgifter, som bland annat spreds i en rysk statlig propagandakanal, om att avhoppade IS-krigare får gräddfil.


Ämnen i artikeln:

The Sun

Förra året tog Lund kommun fram en handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Planen klubbades av kommunstyrelsen i februari i år. Men i veckan fick ”nyheten” om handlingsplanen ny fart efter ett inslag i Morgonekot där det diskuterades hur samhället kan hjälpa avhoppare från extremistiska miljöer.

Inslaget ledde till en debatt där intervjuerna i användes som bevis på att avhoppade jihadister nu får en gräddfil till arbete och bostäder, skriver Sydsvenskan. Efter ett tag började nyheten spridas i internationella medier, däribland Daily Express, The Sun och den statliga ryska propagandakanalen Russia Today.

Nu riktar tre borgerliga partier krav på att vissa delar ska strykas ur handlingsplanen i en skrivelse:

”Samtliga delar som anspelar på särskilda satsningar på exempelvis jobb och bostäder för hemvändande jihadister” ska tas bort ur den nya versionen av handlingsplanen, menar de borgerliga politikerna. Men den typen av särskilda satsningar ingår inte i planen utan är felaktiga uppgifter som den senaste veckan fått internationell spridning, skriver Sydsvenskan.

De tre undertecknarna av skrivelsen representerar partier ställt sig bakom det ursprungliga förslaget till en handlingsplan och alla deltog under det kommunstyrelsemöte som godkände den slutgiltiga versionen av handlingsplanen i februari. Trots det kräver de nu alltså att delar i handlingsplanen som inte finns ska strykas.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

The Sun

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.