Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Polisradion har tystnat

Publicerad: 23 November 2007, 14:03

Västmanlands län är först ut med det nya polisradiosystemet Rakel. - Det är helt dött, säger Mårten Enberg, nyhetschef på VLT. Nästa vecka ska de lokala medierna uppvakta polisen.


Västmanlands län är först ut med det nya polisradiosystemet Rakel. – Det är helt dött, säger Mårten Enberg, nyhetschef på VLT. Nästa vecka ska de lokala medierna uppvakta polisen.Polisradion i Västmanlands län är nu stängd för alla utom berörda myndigheter. Enligt Mårten Enberg hade polisen lovat att istället skicka meddelanden via mail när det händer saker, men det är illa dimensionerat och klent genomfört, säger han.   – De mailen ska skickas av samma befäl som ska leda insatsen. De kommer 15 – 20 minuter efter att något händer.  Ett annat problem är att många mindre händelser inte rapporteras alls, enligt Mårten Enberg.  – Inte kommer de att skicka något mail om polisbilen krockat med en personbil, eller om de åker upp till ett torg för att bevaka en demonstration, eller om de ska omhänderta några alkoholister.  Nu samlar sig de lokala medierna för en gemensam uppvaktning av polisen i nästa vecka.  – Vi förlorar nyheter och vi blir sena i förmedlingen. Vi kan inte genomföra vår granskande roll och granska den enda makt i Sverige som har laglig rätt att använda våld, säger Mårten Enberg.  Västmanland och Kronoberg är de första län i Sverige som infört Rakel som ordinarie polisradio. Planen är att hela landet ska ha systemet 2010. På Polisens hemsida finns en tidsplan för systemets införande.

Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.