lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Polisen tog Correns filmande reporter

Publicerad: 28 maj 2013, 05:01

I lördags omhändertogs Correns reporter Héctor Barajas när han filmade när Sverigedemokraternas ungdomsförbund demonstrerade.

Ämnen i artikeln:

Corren

Det var för hans egen skull uppger polisen enligt Corren.se. 

De hade ingen laglig grund att kräva id-kort. Jag bara stod där och gjorde mitt jobb. Poliserna antog att en person som pratar med brytning inte kan vara journalist, säger han till den egna tidningen.

Polisen körde sedan iväg honom till ett industriområde där det framkom att Héctor Barajas är reporter på Corren. Då kördes han tillbaka till där demonstration var.

Där bad senare en annan polis honom att avlägsna sig då han inte såg ut som en journalist och saknade pressväst. Något som inte någon av Correns övriga medarbetare på plats bar heller.

Correns ansvariga utgivare Charlotta Friborg har aldrig varit med om något liknande. Hon kallar polisens agerade helt oacceptabelt.

Tillsammans med NT:s ansvarige utgivare Anders Nilsson kräver hon i ett öppet brev till länets polisledning svar på var de står i ett antal grundläggande värderingsfrågor:

”I lördags ingrep östgötapolisen för att stoppa Correns journalistiska bevakning av den demonstration som Sverigedemokraternas ungdomsförbund arrangerade i Linköping. En av redaktionens mest rutinerade medarbetare var på plats för att videofilma när SDU:arna samlades vid monumentet på Stångebrofältet inför marschen genom stadens gator.

Vid detta tillfälle var det lugnt. Polis på plats bad vår medarbetare berätta vem han var, vilket han gjorde, och han berättade också att han jobbar på Corren. Poliserna tog sig dock inte tid att kolla reporterns uppgifter med den egna presstjänsten eller med tidningen. I stället fördes han bryskt i väg och visiterades vid en piketbuss inför flinande SDU:are. Därpå kördes han i väg i piketbussen utan att få meddela sig till redaktionen och utan uppgift om vart han skulle föras. Efter en stund fick poliserna som gjorde ingripandet bekräftat över radion att det var precis som vår medarbetare hela tiden hävdat, att han är journalist på Corren.

Detta är ett agerande som är fullständigt oacceptabelt. Vi utgivare för Östgöta Correspondenten och Norrköpings Tidningar vill med detta öppna brev väcka polisledningen och få svar på var östgötapolisen står i ett antal grundläggande värderingsfrågor.

Hur ser östgötapolisen på pressfriheten och journalisters möjligheter att arbeta?

Vilken medborgare som helst har rätt att fredligt vistas på allmän plats utan att behöva visa legitimation, såvida det inte finns giltiga skäl att tro att personen i fråga är efterlyst. Detta är en grundbult i det öppna samhället.

Har östgötapolisen en annan uppfattning om vikten av att värna det öppna samhället?

Människor med utländsk bakgrund hör ofta av sig till oss på medieföretag med uppgifter om att de misstros och särbehandlas av polisen med anledning av sin härkomst. Den reporter som fördes bort av polisen har gedigen och lång journalistisk bakgrund. Och han härstammar från Sydamerika. Han var den enda av tiotalet journalister på plats som avkrävdes identifikation. Du ser ju inte ut som en journalist, fick han bland annat höra av poliserna.

Var det vår journalists utländska utseende som gjorde att poliserna valde ett så hårdfört ingripande?

Vi som utgivare för länets största mediehus förväntar oss ett snabbt svar på dessa frågor som är helt fundamentala för mediernas möjligheter att verka i Östergötland.

Friborg: Jag vill ha en ursäkt från polisen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev