Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Polisen i Västmanland vill förbättra servicen

Publicerad: 26 November 2007, 14:33

Ulf Palm, informationsansvarig på Polisen i Västmanland, håller med om att det blivit tystare från polisen på grund av det nya radiosystemet Rakel. - Det ska komma lite info hyfsat regelbundet, men händer det en större grej kan det bli några minuters fördröjning jämfört med förut, säger han.


Ulf Palm framhåller att en anledning till att Rakel-systemet införts är att Polisen ska kunna arbeta mer ostört.

– För media blir konsekvensen att de inte längre kan lyssna. Många trodde nog inte att det skulle bli så tyst som det faktiskt blev, säger han.

Polisen försöker möta tystnaden med OJJE, ett e-postsystem där alla händelser finns som förprogrammerade koder. Ansvaret för att skicka ut information med OJJE ligger på den som är arbetsledare för skiftlaget på Länskommunikationscentralen.

Det är kanske inte den högst prioriterade uppgiften för den personen?

– Det är ändå högt prioriterat, men det är klart att liv och hälsa alltid går först.

Tanken är att ett första meddelande går ut vid utryckningen och senare meddelanden när mer information finns tillgänglig.

Polisen har använt systemet i två veckor och efter en månad ska det utvärderas, enligt Ulf Palm. Västmanland är det första län som använder Rakel och OJJE så det finns inga förebilder att titta på. Det finns inte heller någon central samordning utan det är upp till varje län hur frågan ska lösas.

Redan nu pågår en diskussion inom polisen i Västmanland om hur systemet kan förbättras, och om bemanningen i så fall bör förstärkas.

– Det är inte på något sätt hugget i sten att det är så här informationssystemet ska vara uppbyggt i framtiden. På sikt måste det till någon slags förstärkning, säger Ulf Palm.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.