Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Polisen får göra husrannsakan på Aftonbladet

Publicerad: 26 Maj 2015, 13:46

Aftonbladets bilder kan avslöja vilka det är som genomförde ett rån mot en guldbutik. Tingsrätten i Solna gett polisen rätt att genomföra en husrannsakan. Källskyddet är en helig princip, säger Jan Helin.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetJan Helin

I april slog beväpnade rånare till mot en guldbutik i Kista Galleria. Aftonbladet publicerade maskade bilder på rånarna. Bilder som de fått från en uppgiftslämnare.

Nu ha polisen fått rätt att genomföra en husrannsakan för att få tag i de omaskade bilderna.

Källskyddet är en helig princip för mig som publisist. Så vi försöker titta på ett sätt att lösa det här utan att det äventyras, säger Aftonbladets publisher Jan Helin.

Om det inte går?

I så fall får våra jurister reda ut det här.

Vi har inget intresse av att försvåra polisens arbete. Men samtidigt så får vi enligt svensk lag inte bryta källskyddet, säger Jan Helin.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson tycker inte att ska lämnas ut. På sin blogg skriver han:

”Tingsrätten skriver i sitt beslut att det nu handlar om ett mycket allvarligt brott och det håller jag naturligtvis med om. Men det blir nog svårt att upprätthålla tron på att Tryckfrihetsförordningen kan skydda så kallade meddelare om maskade fotografier på rånare ska anses kunna lämnas ut till polis och åklagare, trots att medierna så inte vill. Jag är väl medveten om att grundlagens meddelarfrihet inte är absolut och att det anonymitetsskydd som domstolen resonerar om kan hävas, givet särskilda omständigheter.”

Ämnen i artikeln:

AftonbladetJan Helin

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.