Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Polens president försvarar utskälld medielag

Publicerad: 18 Januari 2016, 10:14

Andrzej Duda svarade på frågor vid en pressträff i Bryssel, med anledning av att Polens hårt kritiserade medielag diskuterats på EU-nivå i dag.


Ämnen i artikeln:

EU

Den nya lagen, som godkänts av både parlamentets underhus och senaten, reglerar styrning av statliga medier och ger Polens regering makt att tillsätta och avsätta anställda inom polska public service-bolag. Medielagen har väckt stora protester och i dag möttes Polens president Andrzej Duda och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk för att diskutera situationen i Polen och Polens medlemskap i EU.

När Polens president mötte pressen konstaterade han att Polen är en bra, fungerande demokrati och uttryckte landets vilja att fortsätta vara en del av EU. Han sa vidare att Polen måste respektera EU:s principer, men också att Polen förväntar sig att EU respekterar Polen.

Det är inget extraordinärt som händer i Polen, sa president Andrzej Duda, samtidigt som han uppmanade till en sänkning av tonläget och efterlyste en lugn och sansad dialog som baserar sig på fakta.

Förutom att den nya medielagen diskuterades fördes samtal om flyktingkrisen i Europa. Inga konkreta beslut fattades under mötet och diskussionen kommer att fortsätta på EU-nivå. Andrzej Duda och Donald Tusk betonade att samtalen förts med god ton, trots deras meningsskiljaktigheter.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

EU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.