Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Polaris, VK och NWT köper majoritet i Stampen Media för 158 miljoner

Publicerad: 12 april 2019, 07:07

De tre mediehusen har köpt 51 procent av aktierna i Stampen Media. Bolagen betalar 158 miljoner miljoner kronor för affären.


Ämnen i artikeln:

Stampen

Det norska mediebolaget Polaris Media, som ägs av Schibsted, har tillsammans med svenska NWT och VK Media förvärvat majoriteten, 51 procent, av aktierna i Stampen. Det skriver det västsvenska mediebolaget i ett pressmeddelande.

De tre bolagen startar ett konsortiet PNV Media, som kommer att äga aktierna. PNV ägs till 70 procent av Polaris Media. Konsortiet startades med syfte att köpa Mittmedia, en affär som dock vanns av Bonnier.

”Den affären blev inte av, men vi lärde oss mycket om Sverige och de möjligheter som finns här. Sverige och Norge är två av de länder i världen som kommit längst när det gäller mediehusens digitala transformation, vi ligger i fronten. Stampen har gjort en fin resa sedan rekonstruktionen och vi hoppas kunna bidra i den fortsatta utvecklingen, säger Per Axel Koch, koncernchef Polaris Media, till GP.

Prislappen uppges vara 60 miljoner kronor i en nyemission samt förvärv av utestående aktier för 98 miljoner kronor. Den totala prislappen landar på 158 miljoner kronor för de 51 procenten, skriver GP.

Den nya styrelsen kommer ledas av Per Axel Koch, koncernchef Polaris Media. Peter Hjörne blir vice ordförande.

Så här kommenterar Martin Alsander, styrelseordförande för Stampen Media affären i ett pressmeddelande:

– Vår analys är att medieverksamheten kommer att utvecklas bäst genom samarbete med en större aktör i branschen. Vi har fört samtal med olika aktörer kring möjliga samarbeten och har nu valt att ingå ett partnerskap med Polaris Media, VK-Media och NWT Gruppen. Genom samarbetet kan vi göra ännu större satsningar på den lokala journalistiken i Västsverige och snabba på den digitala utvecklingen av medieverksamheten.

Efter affären äger familjen Hjörne, som varit huvudägare för Stampen i tre generationer, 14,6 procent av aktierna i bolaget.

Stampen Medias nya ägarstruktur:
PNV Media (Polaris, NWT, VK) 51.0%
Familjen Hjörne 14.6%
Ernström Kapital 12.2%
Dan Sten Olsson 7.5%
Styviken Invest 6.4%
Familjen Hörling 4.0%
Övriga aktieägare 4,3%

Enligt Medievärldens källor ska Peter Hjörne nekat Bonnier från att vara med i förhandlingarna. Under torsdagen kunde Medievärlden avslöja att Schibsted fått exklusivitet i förhandlingarna.

Mer på Medievärlden Premium

Läs Stefan Meleskos snabbanalys av försäljningen här.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Stampen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News