Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Pohjanen bloggar på meänkieli

Publicerad: 13 Maj 2008, 10:27

Författaren Bengt Pohjanen startar världens första blogg på meänkieli, tornedalsfinska, på Norrbottens-Kurirens nystartade Pajala-sajt. Den som vill läsa vad han tycker om Mikael Niemi lär dock bli besviken.


I måndags inledde Bengt Pohjanen bloggandet från hemmet i Haparanda. Endast några tusen personer behärskar meänkieli, språket han valt att blogga på.

Varför ska du blogga på meänkieli?

– Egentligen är det jag som mer eller mindre skapat det här språket, jag har skrivit två grammatikböcker och grundat Meän akateemi – Academia Tornedaliensis. Det ska bli kul att få skriva på meänkieli i en länstidning också.

Vad är målet med bloggen?

– Att det blir reaktioner och att folk kommenterar på bloggen. Det är många som inleder sina kommentarer med ”Ja, jag kan egentligen inte skriva på det här språket, men..”

Lite som en community för meänkieli?

– Ja, i bästa fall blir det lite som en exklusiv klubb för dem som pratar meänkieli. Och de som tror att språket är dött kan gå in på bloggen och se att det lever här, att folk pratar med varandra.

Kommer du att skriva om språkfrågan?

– Det har jag redan skrivit mycket om, så det kommer inte att bli huvudämnet. Det blir personliga betraktelser, dagliga upplevelser och synpunkter på vad som rör sig i tiden

Kommer du att skriva om Mikael Niemi?

– Jag har aldrig gjort det och kommer aldrig att göra det. Jag har ingen anledning att befatta mig med den svenska medelklassen och dess aggressioner.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.