Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag13.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

PO om JK:s förtalsutredning: Blir det ett mönster ändrar det spelplanen

Publicerad: 23 Januari 2019, 09:30

Ola Sigvardsson, Allmänhetens pressombudsman (PO). Foto: Jonas Hellsén

Allmänhetens pressombudsman Ola Sigvardsson säger att ett eventuellt åtal mot de 16 ansvariga utgivarna ger anledning att följa frågan framöver. "Skulle det visa sig att JK regelmässigt framöver väljer att väcka åtal i den här typen av frågor betyder det att staten väljer en helt annan väg än vad man haft någon gång under modern tid".


Ämnen i artikeln:

PO

Under dagen kom nyheten att justitiekanslern utreder 16 ansvariga utgivare för förtal för en publicering om en busschaufför som påstods ha visat en porrfilm för barn, när det i själva verket var en romantisk komedi.

Tidigare har fem tidningar fällts för publiceringarna i Pressens Opinionsnämnd.

Ola Sigvardsson, som är Allmänhetens Pressombudsman, säger att konsekvenserna för det självreglerande systemet av den utredningen som nu pågår beror på vad som händer framöver.

– Mer generellt kan man säga att möjligheten för JK att väcka åtal finns, det är en lagstiftad möjlighet. I och med att den möjligheten finns är det inte konstigt att den möjligheten används vid enstaka tillfällen, som det har varit historiskt, säger han och fortsätter:

– Skulle det bli åtal i en händelse tycker jag inte att det är alarmerande. Däremot, om det skulle visa sig att JK regelmässigt framöver väljer att väcka åtal i den här typen av frågor betyder det att staten väljer en helt annan väg än vad man haft någon gång under modern tid. Det vore både förvånande och, för pressens självreglering, olyckligt. För syftet med självregleringen är att pressen själv ska hantera kritik av de utgivare som begår pressetiska övertramp, säger han.

Ola Sigvardsson säger att det kan finnas anledning att följa JK:s agerande framöver.

– Väcks det ett åtal tycker jag att det ger anledning att följa fortsättning: Hur väljer JK att agera framöver? Blir det ett mönster att man väcker åtal i den här typen av frågor ändrar det spelplanen, säger Ola Sigvardsson.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

PO

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.