Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

PO Olle Stenholm är död

Publicerad: 29 Januari 2007, 12:28

Olle Stenholm avled i dag efter en längre tids sjukdom. Han har med klarsyn, kraft och ett starkt engagemang för publicistiken lett verksamheten som Allmänhetens pressombudsman.


När Olle Stenholm nu dog stod han mitt uppe i sitt arbete. Tryck- och yttrandefriheten är satt under press, det stormar kring enskilda publiceringar och redaktioner, kring arbetsmetoder och det som kallas drev. Det talas om skärpt lagstiftning och om privatlivet som ska värnas.

Olle Stenholm var mycket starkt reportern och redaktören, han hade den praktiska, utövade journalistiken med sig i sin roll som granskare. Mycket tydligt ville han värna publicistiken i hela dess brokiga bredd genom att slå vakt om trovärdighet. Det lyste igenom i hans utlåtanden och i de många debatter han deltog i.
Därför ville han ta in yrkesetiken och arbetsmetoderna i det pressetiska systemet. För att inte lämna frågan till lagstiftarna.
Olle Stenholm hade många år som respekterad och uppskattad reporter och redaktör, framför allt i tv, med sig när han tog över uppdraget som PO 2000. Han deklarerade omgående vad han såg som väsentligt för en trovärdig press och en tillämpad pressetik, och fortsatte så, livligt debatterande och engagerande sina år som PO.
Olle Stenholm blev 64 år.
I ett meddelande skriver Barbro Fischerström, Tidningsutgivarnas vd: ”Vi har anledning att känna stor tacksamhet över den tid som vi har fått samarbeta med Olle och lära känna honom.”
Hans tidigare kollega, publicistklubbens ordförande Stig Fredriksson, kallar honom i första hand god vän och uppskattad arbetskamrat. I rollen som PKs ordförande är Stig Fredriksson också ordförande i samarbetsnämnden, huvudmannen för PO och PON.
– Olle gjorde stora insatser för att få till stånd en bättre pressetik – för att stärka alllmänhetens förtroende för medierma
Agneta Lindblom Hulthén, journalistförbundets ordförande, säger att Olle Stenholm betytt mycket för att värna och utveckla det svenska förhållningssättet till pressetiken.
– Han visade hur viktigt det är att journalister bevarar sin integritet och inte faller offer för modetrender.
Hon lyfter särskilt fram Olle Stenholms engagemang för att föra en dialog med allmänheten.
– Han åkte ofta ut och pratade med människor som läser, tittar och lyssnar. Och han tog alla på samma allvar.
– Olle har varit en synnerligen god förvaltare av det viktiga PO-ämbetet, hans gärning som PO blev kraftfull, säger Johan Hirschfeldt, president i Svea hovrätt och ordförande i Pressens opinionsnämnd.
– Jag har lärt känna honom framför allt genom att ha läst många av hans beslut. De har präglats av hans lidelse för pressetik och journalistik. Hans personlighet och temperament har funnits med och givit färg. Han har visat stor omdömesgillhet, fasthet och integritet, vilket är nödvändigt för att ämbetet ska utövas med framgång.
– Med respekt för de roller vi haft har vi utvecklat ett kollegialt och kamratligt förhållande. Jag kommer att hålla honom i mycket gott minne och är tacksam för att jag fått lära känna honom.
Ansvaret för Pressombudsmannens kansli övertas tills vidare av biträdande pressombudsmannen Kersti Söderberg.
ANDERS AHLBERG
YLVA CARLSSON
KARIN LINDELL

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.