Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

PO och PON oense om SD-bild

Publicerad: 18 Mars 2011, 12:57

Länstidningen i Södertälje anmäldes av en man som syns i bild när SD delar ut flygblad under rubriken "Många från Mellanöstern gillar SD".


I bildtexten stod det visserligen ”SD-AKTIVIST delar ut SD-Kuriren till elever på Komvux” men mannen anser att publiceringen förmedlade intrycket att han sympatiserade med Sverigedemokraterna och var emot invandrare.

PO går på anmälarens linje och vill klandra tidningen då kombinationen av bild och rubrik kunde ge läsarna intrycket att anmälaren sympatiserade med partiets politik. ”Det fanns inte något särskilt allmänintresse som motiverade att just anmälaren skulle förekoma på bild i sammanhanget. Mot denna bakgrund anser jag att den gjorda kopplingen mellan anmälaren och Sverigedemokraterna tillfogade anmälaren en publicitetsskada som inte var försvarlig”

Till Pressens Opinionsnämnd har tidningen yttrat att det av sammanhanget framgår att anmälaren är en Komvux-elev, en i mängden. ”Ett klander av tidningen medför att varje dokumentation av politisk aktivitet från Sverigedemokraterna omöjliggörs så snart de befinner sig på allmän plats. Publicitetsskadan kan inte vara beroende av vilket riksdagsparti det är fråga om”.

Pressens Opinionsnämnd går på tidningens linje: ”På bilden ses, förutom tidningsutdelaren, tre personer som gående efter varandra kommer ut från byggnaden. Anmälaren kommer som nummer två, bakom en person som just tar emot en tidning. Även om rubrikens innehåll beaktas kan det enligt Opinionsnämndens mening inte anses att publiceringen ger intrycket att anmälaren sympatiserar med det parti som tidningsutdelaren företräder”.

Tidningen klandras alltså inte.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.