Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

PO: Lag om kränkning påverkar systemets bestånd

Publicerad: 10 April 2006, 14:18

Justitiekanslern föreslog en lag om grov och oförsvarlig kränkning av privatlivet i en intervju på Pressens Tidnings hemsida i fredags. Ekot följde upp nyheten i söndags med en kommentar från Allmänhetens pressombudsman Olle Stenholm, som sa att om en lag stiftas kan den frivilliga självsaneringen läggas ner.


– Det frivilliga pressetiska systemet hanterar i dag klagomål från enskilda om mediernas intrång i deras privatliv. Skulle en ny lag göra intrång till ett brott så blir det domstolarnas sak att avgöra om det är ett intrång. Då försvinner en viktig del av det vi sysslar med och då kan man ifrågasätta om vi ska ha kvar dagens system med självsanering, säger Olle Stenholm till Pressens Tidning.
JK:s förslag handlar om grov och oförsvarlig kränkning?
– Ja, men det blir ändå domstolar som avgör, säger Olle Stenholm.
Justitiekansler Göran Lambertz menar att det pressetiska systemet behövs även med en ny lag.
– Vad jag talar om är oförsvarliga, grova kränkningar. De är bara en liten del av de klagomål som det självsanerande systemet hanterar. Ta den misstänkte Hagamannen som exempel. Publiceringarna om honom är ett fall för självsaneringen, inte för den lag jag föreslår, säger Göran Lambertz.
Olle Stenholm håller inte heller med JK om behovet av en svensk lag utifrån Caroline-domen i Europadomstolen. Omständigheterna var så speciella.
– Bilderna var inte kränkande, det var snarare fotografernas arbetsmetoder som upprörde prinsessan. Och domstolen hävdade att hon uppträdde som privatperson, vilket är svårt att acceptera när det gällde det äldsta barnet till en regerande monark.
– Jag anser inte att vi har något gapande hål i vår lagstiftning, det är min amatörmässiga bedömning, men jag har naturligtvis respekt för JK:s uppfattning, säger Olle Stenholm.
TORBJÖRN von KROGH
Läs hela intervjun med JK Göran Lambertz i nästa nummer av Pressens Tidning som kommer den 13 april

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.