Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

PO-anmälningarna blir allt fler men fällningarna minskar

Publicerad: 18 januari 2017, 11:47

PO, Ola Sigvardsson. Foto: Magnus Hartman

Under 2016 trillade det in 526 anmälningar till Allmänhetens Pressombudsman (PO). En del av dem är ännu inte behandlade. Men när PO nu sammanställer sin årsredovisning framgår det att Pressens Opinionsnämnd (PON) förra året fällde i 28 fall.


Ämnen i artikeln:

Pressens OpinionsnämndPONPO

De senaste åren har anmälningarna till PO ökat kraftigt. Sedan början av 2010-talet har antalet ärenden nära fördubblats. Förra året fick PO ta emot 526 anmälningar. Samtidigt leder allt färre till fällningar i Pressens Opinionsnämnd.

PO, Ola Sigvardsson, säger att det är en trend att anmälningarna ökar medan fällningarna minskar.

– Ja, det är en trend sedan några år tillbaka. De senaste fyra-fem åren har fällningarna legat ganska stabilt omkring 35, men det är i sig en nivå som vi nådde omkring 2010. Dessförinnan var siffran betydligt högre.

Sigvardsson har gjort en sammanräkning av alla PON:s fällningar från 2001 och framåt. Totalt handlar det om 683 fällningar, vilket om man slår ut det innebär 43 fällningar om året.

– År 2002 var det ”all time high” med 57 fällningar. Därefter har det legat runt 40-45. I början av 2010-talet sjönk det ned till 35 och förra året nådde vi den lägsta siffran i modern tid, 28. Så över de här 16 åren kan man se en successiv nedåtgående förändring.

Minskningen tror han beror på den fortgående professionaliseringen av journalistkåren:

– Den helt dominerade orsaken är att det finns en stark medvetenhet kring vikten av de etiska frågeställningarna i den svenska journalistkåren och bland utgivarna. Till skillnad från när jag började arbeta som journalist så är det i dag en naturlig del av beslutsfattandet att ställa sig frågan om det faktiskt är rimligt att publicera en uppgift som kan skada en människa på ett oförsvarligt sätt.

En annan pådrivande orsak som Sigvardsson identifierat är den intensiva näthatsdebatten.

– Jag tror att det finns en stark vilja på de svenska redaktionerna att inte förknippas med detta utan att i stället distansera sig från det. Därför håller man emot och fortsätter arbeta efter de etiska riktlinjerna.

Att minskningen skulle bero på att Ola Sigvardsson är för tidningsvänlig och avskriver för mycket, vilket ibland förts fram som förklaring, håller han inte med om:

– Hade det varit så skulle många fler överklagat och fått sin sak prövad i en högre instans, Pressens Opinionsnämnd. Men de senaste åren, 2016 och 2015, har inte ett enda överklagande lett till någon fällning. Så att jag skulle vara för tidningsvänlig håller jag inte med om utan jag skulle säga att mina beslut återspeglar en utveckling som har pågått under en ganska lång tid.

Generellt tycker Ola Sigvardsson att 2016 var ett bra år ut pressetisk synpunkt.

– Det går inte att säga något annat än att den svenska pressen skötte sig mycket väl.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev