Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

PK:s ordförande vill skärpa reglerna

Publicerad: 21 September 2004, 11:42

- Jag vill driva frågan om att skärpa de etiska reglerna. Det kändes som om jag fick ett mandat för det i går kväll, säger Stig Fredrikson efter att ha lett sin första debatt för säsongen som ordförande i Publicistklubben.


Debatten utgick från de förslag till inskränkningar av meddelarskyddet som kommit under senare tid. Framför allt förslaget att meddelarskydd inte ska gälla under polisens förundersökningar.
Den enda i panelen som ville driva frågan var Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges Advokatsamfund. Justitieutskottets ordförande Johan Pehrson (fp) trodde inte att det fanns gehör i riksdagen för en inskränkning och tyckte själv inte att det var någon ”effektiv väg” att gå. Han kunde dock tänka sig utvidgad sekretess i samband med husrannsakan, som är särskilt integritetskänslig.
Övriga deltagare, polisen Per Engström och journalisterna Rolf Stengård och Jan Guillou, ville inte ha inskränkningar av meddelarskyddet utan förespråkade en skärpning av pressetiken. Inget inlägg från publiken argumenterade heller mot en skärpning av pressetiken.
– Det var skönt att höra att det inte finns några politiska hot mot meddelarfriheten, säger Stig Fredrikson dagen efter debatten. Men det är viktigt att vi gör vad vi kan. Vi har haft Knutby och vi har haft andra exempel på spekulationer i skuldfrågan de senaste åren.
– Det verkar som om det skett en omsvängning bland journalister för en skärpning av reglerna, en återgång till den tidigare formuleringen. En sådan ändring kan påverka allmänhetens förtroende positivt för journalistiken.
Stig Fredrikson berättar att han inte kommer att ta upp frågan som en punkt på dagordningen vid nästa sammanträde med Pressens samarbetsnämnd. Han vill först sondera inställningen, främst hos Tidningsutgivarna.
TORBJÖRN von KROGH

Nuvarande lydelse av aktuell paragraf i publicitetsreglerna:
”14. Tänk på att en person, misstänkt för brott, i lagens mening alltid betraktas som oskyldig om fällande dom inte föreligger. Den slutliga utgången av en skildrad rättssak bör redovisas.”

Tidigare lydelse av paragrafen:
”14. Föregrip inte domstols eller därmed jämförbar myndighets avgörande genom att ta parti i skuldfrågan. Återge båda parternas ståndpunkter. Har ett mål refererats, bör även domen eller annat avgörande redovisas.”
Torbjörn von Krogh

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.