Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Photoshoparen Erik Johansson är Årets naturfotograf

Publicerad: 16 juni 2016, 12:30

Några exempel på Erik Johanssons naturbilder. Fler finns på hans hemsida (länk längst ner). Foto: Erik Johansson

En spännande fotograf men anmärkningsvärt att Naturvårdsverket väljer bort den dokumentära bilden, säger PFK Sveriges ordförande, i en kommentar om att stipendiaten monterar sina naturbilder i Photoshop.


Naturvårdsverket delar varje år ut ett stipendium på 25 000 kronor till en naturfotograf, som också får ställa ut sina bilder på Naturhistoriska riksmuseet. Den 25:e i ordningen att tilldelas priset är Erik Johansson från Götene.

Sedan 15 års-ålder har Erik Johansson fotograferat. I dag gör han det på heltid. I våras utkom hans första bok Imagine som består av digitala fotomontage.

”Jag är väldigt glad att bli tilldelad den här utmärkelsen och det är roligt att se att även andra tillvägagångsätt än traditionell fotografi kan uppmärksammas. Den svenska naturen är ett ständigt återkommande tema i mitt bildskapande. Jag har valt att skänka hela prissumman på 25 000 kronor till Cancerfonden”, säger Erik Johansson.

Naturvårdsverket generaldirektör Björn Risinger i ett pressmeddelande:

”Erik Johansson får stipendiet för att han med sina magiska bilder, med naturen som utgångspunkt, skapar en fantasi av en verklighet som faktiskt finns. Bilderna visar med briljans att även iscensatt fotografi kan vara nog så viktig och sinnesvidgande naturfotografi som både väcker och påverkar”.

Men valet av stipendiat är inte helt okontroversiellt eftersom hans bilder är ihopmonterade i photoshop. Mia Karlsvärd, ordförande för PFK Sverige, kommenterar valet i ett mejl till Medievärlden:

”Helt klart en fotograf som skapar spännande bilder i datorn, ingen skugga ska falla på honom. Men det förvånar mig att man väljer bort den dokumentära bilden. Att ta naturbilder kräver tid och tålamod och borde väl vara det som prisas av en sådan organisation.”

Här kan du se bilder från stipendiaten.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev