Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag01.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Peterssohn: Tryggare med ägare som drar jämnt

Publicerad: 25 Juni 2014, 06:59

Mittmedias koncernchef Thomas Peterssohn tror att den nya ägarbilden med två ägare som drar jämnt kommer att skapa arbetsro på Promediatidningarna.


Ämnen i artikeln:

MittmediaPromedia

Thomas Peterssohn säger att ägandet av Promedia, via Liberala Tidningar, inte fungerat bra.

Vi har varit överens med Stampen och EK om att det inte varit den optimala lösningen. Det går inte att ha tre olika ägare som i sin tur bedriver olika verksamheter. Det finns ett stort behov av att integrera verksamheter med varandra och då finns behov av renodling, säger han.

Nu ska koncernen delas upp så att majoritetsägaren Stampen får tryckerierna och minoritetsägarna Mittmedia och EK tar över tidningsföretagen

Det är en logisk bodelning, för Stampen har fokuserat på tryckeriverksamhet och vi har fokuserat enbart på landsortstidningar. Tidningarna inom Promedia står inför samma utmaningar som tidningarna inom Mittmedia står inför.

Innebär det här att Mittmedias digitala strategi kan komma att omfatta även Promedia-tidningarna?

Nu går vi in i diskussioner om hur vi tekniskt ska dela upp koncernen. När vi kommer i mål med det får vi en koncern som är delägd mellan EK och Mittmedia och då börjar strategiarbetet på allvar.

Varför är EK en logisk partner?

Vi har en gemensam historia, gemensamma värderingar hos ägarna, samma syn på den lokala journalistikens betydelse, på affärsmodellerna att både privat- och företagsmarknad är väldigt viktigt och betydelsen av det lokala varumärket och att utveckla det digitalt.

Och digitalt?

Man kan väl säga att vi har en lite mer radikal syn på den digitala affärsmodellen just nu jämfört med alla andra företag, men i allt väsentligt delar vi samma syn på hur verksamheten ska bedrivas och vi har båda nyligen utvecklat lösningar för att ta betalt på nätet.

Vad innebär affären för de som jobbar på Promediatidningarna?

De har inte varit betjänta av att ha tre ägare som inte riktigt dragit jämt. Nu sker det bra saker i Promedia och min ambition är att de som jobbar på de här tidningarna ska känna en trygghet i att vi är på väg mot en bättre ägarbild som ger dem arbetsro.

Hur kommer transaktionerna gå mellan er och Stampen?

Värderingsfrågan har funnits med i modellerna i överenskommelsen men exakt hur det blir är inte bestämt. Det blir en viktig diskussion under hösten.

Hur kommer ägandet att se ut mellan er och EK?

Nu har vi 25 procent och de 20 procent och det är utgångspunkten för de kommande diskussionerna.

Så ni blir majoritetsägare?

Jag vill inte föregripa diskussionerna om det.

Klarar ni och EK den här affären själva eller behöver ni få in andra intressenter?

Vi klarar det här själva. Men vi ser inom den liberala sfären andra bolag som vi har starka relationer till historiskt.

Vilka?

Norran och VK ligger geografiskt nära, men framför allt värdemässigt. Där finns det diskussioner om den långsiktiga strukturen på tidningsmarknaden. De diskussionerna kommer nu att accelerera.

Pågår det diskussioner om att de skulle kunna ingå i Mittmedia?

Vi har inte kommit så långt i de diskussionerna. Det kan bli olika konstellationer i framtiden. När den här affären är realiserad tror jag att det kommer att diskussionerna om konsolidering kommer att fortsätta. Den digitala omställningen går snabbare och det kräver mer samverkan.

Vad innebär den här affären för den svenska dagspressbranschen?

Jag tror att det kommer fler affärer och att den svenska tidningsmarknaden kommer att likna den norska med färre och större koncerner.  Det är så stora utmaningar som accelererar nu.

Mittmedia och EK tar över hela Promedia

Sören Axelsson om affären: En naturlig utveckling

Riskkapitalbolag köper Mitt i

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

MittmediaPromedia

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.