fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Peter Wolodarski om Swedbanks tipsstopp: ”Oroväckande”

Publicerad: 7 mars 2019, 08:19

Peter Wolodarski. Foto: Andreas Elgstrand

DN:s chefredaktör riktar skarp kritik mot att Swedbank stoppar visselblåsare. "Många av de avslöjanden vi gjort under min tid som chefredaktör bottnar i tips", säger han om vikten av visselblåsare.

Ämnen i artikeln:

Peter WolodarskiDNSwedbank

LDV

Lucas De Vivo


Swedbank har blockerat SVT:s tipstjänst tv-leaks, vilket Dagens industri avslöjade. Nyheten får DN:s chefredaktör Peter Wolodarski att ryta till. På Twitter skriver han bland annat:

”Många av DN:s granskningar, som ofta fått stora konsekvenser, har börjat med ett tips på denna krypterade tjänst. Källskyddet garanteras i lag. Vi är tacksamma för alla tips”.

Många av DN:s granskningar, som ofta fått stora konsekvenser, har börjat med ett tips på denna krypterade tjänst. Källskyddet garanteras i lag. Vi är tacksamma för alla tips.https://t.co/QBwJ9FOHjf— Peter Wolodarski (@pwolodarski) March 7, 2019

Till Medievärlden utvecklar han sitt resonemang:

– Om folk är rädda för att lämna tips kommer det påverka journalistiken. Det kommer bli färre avslöjande och sämre granskningar. Vi behöver tipsen, de är viktiga för oss – och de är viktiga för demokratin, säger han och lägger till:

– Det här skickar en väldigt illavarslande signal från Swedbank. Det man sänder ut är att man inte vill ha visselblåsare eller tipsare. Det går stick i stäv med den bild som man målat upp utåt där man uppmuntrat tips. Nu verkar det inte gälla medier, säger han.

Det skulle vara väldigt illa om andra företag skulle ta efter Swedbanks exempel, säger Peter Wolodarski.

– Det är dåligt för Swedbank, men det skulle också vara oroväckande om det här skulle vara en ny trend som sprider sig i samhället – att stora företag aktivt försöker blockera, och i värsta fall efterforska, källor, säger han.

Peter Wolodarski säger att han tror det här kommer skada Swedbanks rykte, och att det borde vara avskräckande för andra företag.

– Det är viktigt för branschen att uppmärksamma när företag beter sig såhär. Det är inte som att allmänheten applåderar den här typen av beteenden. Så fram med det på bordet: Det är så här de beter sig och de ska inte komma undan med det, säger han.

Peter Wolodarski betonar dock att han inte rekommenderar att man tipsar via sin arbetsgivares arbetsutrustning.

– Risken är att man kan spåra vem som tipsat då. Det är bättre att använda en privat dator eller mobil, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev