Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Peter Wolodarski avfärdar kritiken – beslutet väl förankrat

Publicerad: 15 april 2019, 06:35

Peter Wolodarski och Jan Scherman. Foto: Lucas De Vivo

Foto: Janne Næss.

DN:s beslut att starta en redaktion i Göteborg var väl förankrat i ledningen och offentligt presenterat sedan ett år. "Om Scherman hade kollat med mig hade han inte åter behövt hoppa i galen tunna", säger Peter Wolodarski.


Ämnen i artikeln:

DNStampenPeter WolodarskiAnders ErikssonPeter HjörneJan Scherman

I en analys av fredagens Stampenaffär skriver mediekonsulten och den tidigare TV4-vd:n Jan Scherman att DN:s beslut att starta Göteborgsredaktion kan ha sänkt Bonniers försök att köpa den västsvenska koncernen. Han skriver att beslutet inte varit förankrat högre upp i Bonniers styrelser.

– Jan Scherman spekulerar vilt. Det är så många direkta fel i hans text och så kallar han det för analys. Om han kollat med mig hade han inte åter behövt hoppa i galen tunna, säger Peter Wolodarski och fortsätter:

– Han som alltid har en sådan otroligt hög svansföring i pressetiska frågor kollar inte med de personer som han kritiserar om hur det förhåller sig.

Jan Scherman skriver också om den krönika som Peter Wolodarski skrivit i DN om affären. Där går Wolodarski hårt åt Peter Hjörne och det faktum att GP fått 40 miljoner i presstöd. Jan Scherman menar att det är en senkommen kritik.

– Om han hade tittat i arkivet hade han sett att jag kritiserat Stampens affärer tidigare. Det är ingen ny uppfattning från min sida. På sociala medier har jag skrivit om det flera gånger, inte minst när Leif Holmkvist avslöjar nya detaljer. Det nya här är att affären blev klar i fredags och därför har aktualiserats. De argument som jag framför i texten är de som driver mig, säger Peter Wolodarski.

Han framhåller att han redan 2016 skrev i DN om Peter Hjörnes affärer.

– Det är enklare om man förhåller sig till det som faktiskt sägs och inte försöker läsa in massa annat och får för sig saker som inte har grund i fakta, säger Peter Wolodarski.

Peter Wolodarski avfärdar också påståendet om att beslutet att starta en Göteborgsredaktion inte skulle vara förankrat högre upp.

– Det är ett beslut fattat av Dagens Nyheters ledning, och jag är inte den enda personen i den. Jag fattar inga sådana beslut ensam. Det är Anders Eriksson som är vd för Dagens Nyheter. Det här har vi diskuterat i ett år. Det som fick oss att ta steget var beslutet om sänkt digitalmoms – inte Stampens ekonomi, säger han och fortsätter:

– Det har inte varit någon hemlighet att vi vill satsa i Göteborg. Det har jag berättat i flera olika sammanhang.

Peter Wolodarski framhäver också att Göteborg blivit DN:s näst starkaste stad, något han även berättat i en längre intervju med Medievärlden.

– Jag tror inte att beslutet blivit ett annat om någon annan varit chefredaktör för DN. Det är väldigt naturligt att göra den här satsningen, säger han.

Peter Wolodarski poängterar att han inte deltagit i förhandlingarna med Stampen och att han inte vet vad som sagts där.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News