Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Peter Swedenmark fick sparken

Publicerad: 30 Mars 2005, 11:37

Den politiske chefredaktören Peter Swedenmark på Länstidningen i Östersund blev igår tisdag uppsagd från sin tjänst.


Bakgrunden är en konflikt med tidningens ägare och styrelseordförande Maths O Sundqvist som en tid velat lägga ner den s-märkta ledaravdelningen och istället köpa in opinionsmaterial utifrån.

Swedenmark erbjöds igår  en ny tjänst som politisk reporter med kommenterande inriktning. Till den egna tidningen säger han idag:
– Jag ska avvakta några dagar och fundera på hur jag ska agera i fortsättningen. Just nu känns det motigt att fortsätta [uppsägningstiden] 18 månader.

Pressens Tidning har under de senaste månaderna upprepade gånger sökt Maths O Sundqvist, men han har inte velat svara på frågor från oss. Till Länstidningen säger han idag:
– Jag tycker fortfarande att Peter Swedenmark och jag ska sätta oss ner och prata igenom situationen och lösningar. Jag gillar honom. Men han vill inte prata med mig.

Konflikten har varit uppe i centrala förhandlingar. Sedan dessa strandat har Länstidningens styrelse erbjudit omplacering och 35 000 kronor i månaden, en lägre lön än Swedenmark anser sig ha rätt till.

– Det här kommer att märkas i upplagestatistiken, folk tröttnar på olika affärer kring tidningen, säger Peter Swedenmark.

– Jag kan inte tro att hela tidningen står och faller med en enda person, säger Mats O Sundqvist. Då skulle allt annat i tidningen vara ointressant och så är det ju bara inte.
Bo Hedin

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.