Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Peter Örn blir ny vd på radion

Publicerad: 11 Augusti 2003, 11:52

- Tro mig på mitt ord, Peter var vår första kandidat. Så sade Ove Joanson, Sveriges Radios styrelseordförande, när han i dag strax efter lunch presenterade Peter Örn som styrelsens kandidat till vd-posten.


Peter Örn är sedan i maj i fjol vd för Riksteatern. Dessförinnan var han under sju år generalsekreterare för Svenska Röda Korset. De erfarenheter som han under dessa båda uppdrag skaffat sig tror han kommer att vara honom till nytta när han nu tackat ja till att leda ”det största företag jag hittills arbetat i”.
Vid presskonferensen fick Peter Örn flera frågor om sin partitillhörighet. Han var på 1980-talet ordförande i folkpartiets ungdomsförbund, varefter han under närmare tio år var partiets sekreterare.
Politruken har fallit av genom åren, underströk han. Men han är fortfarande medlem.
–  Det är inte folkpartiets inställning till public service som styr min inställning. Jag kommer aldrig någonsin att företräda folkpartiet utan enbart Sveriges Radio.
Däremot tror han att han kommer att ha viss nytta av att känna till det politiska livet.
Att Peter Örn inte är mer förtrogen med medievärlden ser han som en användbar utgångspunkt  nu när han ”under lärandet ska lyfta ett antal stenar” tillsammans med sina medarbetare. Kanske får han då syn på andra saker än han skulle göra om han var mer insatt.
Samtliga klubbar utom ett par ha sagt ja till att Peter Örn blir ny vd, de övriga väntas svara inom en dag eller två.

Börjar efter nyår
Fram till årsskiftet tjänstgör Lisa Söderberg på förlängt förordnande som vd, därefter är det meningen att Peter Örn träder till. Hans lön blir 150 000 kronor i månaden. Om han väljer tjänstebil dras 5 000 kronor av. Säger han upp sig själv är uppsägningstiden sex månader och om han skulle få sparken kan han kvittera ut 12 månadslöner. Pensionsvillkoren var enligt Ove Joanson alltför svåra för styrelsen att klura ut på egen hand, så de är inte klara ännu.
Bland Peter Örns offentliga uppdrag märks att vara ordförande för Analysgruppen för granskning av Estoniakatastrofen. Han är även ordförande för Erikastiftelsen med verksamhet för barn med psykiska problem.
Peter Örn har givit ut en bok med titeln Ingen anledning till oro och medverkat i ett flertal andra böcker, bland annat i samlingsvolymen Personligt om ledarskap.
KARIN LINDELL

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.