Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Peter Fellman om sidouppdrag och aktieinnehav

Publicerad: 23 november 2018, 12:39

Peter Fellman, chefredaktör och ansvarig utgivare på Dagens industri.

DI:s chefredaktör Peter Fellmans tidigare sidouppdrag i ett riskkapitalbolag fick i veckan medieuppmärksamhet och har kritiserats internt. Men vad är ett lämpligt respektive olämpligt sidouppdrag för en ekonomijournalist? Och vilka regler har de att förhålla sig till? Peter Fellman ger sin syn på saken.


Ämnen i artikeln:

Dagens IndustriPeter Fellman

Tidigare i veckan rapporterade Medierna i P1 att DI:s chefredaktör Peter Fellmans tidigare bolagsengagemang väckt intern kritik på tidningen. Det var under den tid Peter Fellman var tidningens USA-korrespondent som han samtidigt satt med i riskkapitalbolaget Zeniths investeringskommitté. Hans engagemang i bolaget hade godkänts uppifrån. På redaktionen blev det dock känt först när tidningen i somras granskade en ägarstrid inom det svenska hörlurs- och högtalarbolaget Zound Industries, i vilken Zenith var part. Vid den tidpunkten hade Peter Fellman tillträtt som chefredaktör för Dagens industri och i samband med det valt att avsluta sitt engagemang i bolaget.

Men händelsen väcker frågor om hur tidningen ser på redaktionsmedlemmarnas aktieinnehav och sidouppdrag i näringslivet. Peter Fellman förklarar för Medievärlden hur han resonerar.

– På det stora hela är jag positiv till att våra reportar har aktieinnehav, för det gör att man blir mer intresserad och kunnig på området. Men vi måste göra det på ett sätt som följer våra policys. Och vi ska inte äga aktier i de branscher vi skriver om.

När det gäller just innehav av aktier finns en värdepapperspolicy med riktlinjer som liknar de som banker och mäklarhus har att förhålla sig till, berättar Peter Fellman.

– Den policyn är väldigt viktigt för oss. Där framgår vad man får och inte får äga, att man måste rapportera alla aktieinnehav, att man inte ska skriva om de bolag man äger – men att vi i de fall det ändå sker ska vara transparenta med det i en fotnot eller liknande.

Just öppenheten framhåller Peter Fellman som viktig när det gäller de här frågorna:

– Det viktiga är transparens och att vi följer vår värdepapperspolicy. Men också att vi är extremt noga när vi har att göra med bolag som är börsnoterade. Det handlar om att använda sitt goda omdöme.

När det gäller vilka sidouppdrag inom näringslivet som är okej och inte är reglerna mer strikta, enligt Peter Fellman.

Är det lämpligt, anser du, att man som ekonomijournalist är engagerad i företagsstyrelser eller har andra sidouppdrag i näringslivet?

– Det generella svaret är nej. För även om man skulle klara av att hålla sig neutral så är det svårt att helt fria sig från misstankarna om att det skulle påverka. Men det finns engagemang som kan vara svåra att undvika, exempelvis engagemang i familjestiftelser. Men den springande punkten är att allt sådant måste vara godkänt av mig.

Men enligt Peter Fellman är det få reportrar på DI:s redaktion som har sidouppdrag i dag. Och han säger nej till de flesta förfrågningar. Ett undantag är dock bokskrivande.

– Om en reporter vill skriva en bok inom sitt bevakningsområde eller förkovra sig på något sätt inom ett ämne så godkänner vi det ibland eftersom vi gör bedömningen att reportrarna blir mer pålästa.

Kan du ge exempel på något sidouppdrag som vore direkt olämpligt?

– Alla uppdrag i börsnoterade bolag eller bolag som det pågår någon typ av handel i ska vi hålla oss i från. Men sedan kan man alltid ha en diskussion när det gäller onoterat.

Hans eget sidouppdrag i Zeniths investeringskommitté är ett gränsfall, säger han.

– Jag tycker att det kan vara okej att man under de perioder då man har andra bevakningsområden, i detta fall USA, kan lära sig mer och utvecklas på andra håll, säger han och fortsätter:

– Men hade jag vetat att jag skulle komma tillbaka i den här rollen är det inte säkert att jag hade tagit på mig det uppdraget. Så det är ett gränsfall.

Finns det gränser för hur många sidouppdrag man får ha eller hur mycket pengar man får dra in den vägen?

– Nej, men det är som sagt ovanligt att vi säger ja till sidouppdrag hos våra tillsvidareanställda reportrar.

Läs också

DI:s chefredaktör om internkritiken: ”Ingen jättegrej” (2018-11-19)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News