Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Personal inom äldreomsorgen avråds tidningskontakt

Publicerad: 27 april 2018, 10:56

Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare för VLT, Arboga Tidning, Bärgslagsbladet, Sala Allehanda, Fagersta-Posten och Avesta Tidning. Foto: Tony Persson/VLT

En äldreomsorgsenhet i Västerås avråder sina anställda att tala med VLT:s journalister. "Häpnadsväckande, sorgligt och mycket allvarligt", enligt tidningens chefredaktör.


Under Vestmanlands Läns Tidnings pågående granskning av Västerås äldreomsorg har anställda på en äldreomsorgsenhet informerats om att de inte ska svara om det ringer från ett visst telefonnummer utan hänvisa till chefen.

”De förbjuder oss inte men det känns verkligen som ett hot. Det finns ingen här som kommer att våga säga något”, säger en anställd till VLT.

Under samtal med personalen ska avdelningschefen också uttryckt att hen vet att någon av medarbetarna pratat med tidningen och att det är tillåtet ”men att det inte är bra och att det inte kommer att göra att någonting blir bättre”.

VLT:s chefredaktör och ansvarige utgivare kallar agerandet för allvarligt och fullständigt oacceptabelt i ett blogginlägg.

”För en arbetsgivare inom offentlig sektor är det straffbart att efterforska källor eller att efterforska vem som har pratat med medier. Offentliga arbetsgivare får heller inte bestraffa den som använt sig av meddelarfriheten, den arbetsgivare som bryter mot förbudet kan få upp till ett års fängelse. Ändå inträffar detta. I Sverige. I Västerås. År 2018. Det är häpnadsväckande, sorgligt och mycket allvarligt.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev